Hopp til innhold

Morgenandakten onsdag 10. februar

Ord skaper hva det nevner av Torbjørn Olsen

Torbjørn Olsen
Foto: Kjerstin Grønstad Olsen

Vet du hva som vokser – når den deles? Jo – det er kjærligheten! Det var tema under en familiegudstjeneste jeg hadde, for noen år siden.

Jeg skulle være superpedagogisk og åpnet derfor gudstjenesten med nettopp denne gåten: «Hva blir det mer av, jo mer du deler?» Det var taust fra salen, så jeg måtte ta litt i: «Hva er det som bare øker og øker, jo mer du gir?» Fortsatt helt taust.

Jeg skjønte at spørsmålet kanskje var litt for vanskelig for menigheten tidlig en søndag formiddag. Da ser jeg en liten gutt fra dåpsfølget på første rad som ivrig rekker opp hånden og gjerne vil svare på spørsmålet mitt. «Min redningsmann!», tenker jeg. «Ja, hva blir det mer av, jo mer vi deler?»

«Bakterier!» svarte gutten.

Gudstjenesten tok ikke helt den retningen jeg hadde sett for meg. Guttens svar var jo ikke feil, selv om jeg hadde tenkt på noe helt annet. Det er mye som øker ved at det deles. Både bakterier, virus og kjærlighet. Det er mange ting i livet som vokser ved at det gis, både av det gode og det vonde.

Jeg tror at ord har en slik virkning. «I begynnelsen var Ordet», skriver Johannes i sitt evangelium, og ved Ordet skaper Gud verden, leser vi i Første Mosebok. Han sa, og det ble. Ord har en tendens til å skape en virkelighet. Tenk bare på hvilken stor forskjell ordet «ja» eller «nei» har i et bryllup. Ord kan løfte opp eller slå ned. Ord kan få frem det beste i oss eller det verste. Ord kan spre kjærlighet eller skape hat.

Kanskje ble du en gang fortalt at du ikke kunne synge? Og siden har du tidd stille. Kanskje du fikk høre at du var for tjukk eller for tynn? Og siden da har forholdet til mat og vekt vært vanskelig. Kanskje fikk du høre at du var dum? Og siden har du alltid følt deg dum. Ordene kan inneholder en selvoppfyllende profeti, det skaper hva det nevner.

Jeg tenker ofte i bisettelser og begravelser at den som vi nå samles om, skulle vært her. I sin egen avskjedsseremoni. For å høre alt det fine som blir sagt og sunget. Han eller hun skulle sett hva som var skrevet på sløyfene. Hørt talene om hvor viktige og betydningsfulle de har vært. Sett med egne øyne hvilken stor forskjell de har gjort i andres liv. Jeg tror mange ville hatt det annerledes i livet om noen hadde fortalt dem hvor høyt de var elsket og hvor mye de var verd.

Det som sies, slår ofte rot og vokser. Det som er lite og tilsynelatende ubetydelig, kan gjøre en veldig stor forskjell og forandre alt – om det deles.

Torbjørn Olsen

lufthavnprest

Musikk: Anne Grete Preus - «Åndelig matematikk»

Skog