NRK Meny
Normal

Morgenandakten onsdag 1.april

Jesu intense kjærlighet

Tor Singsaas
Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

«En tåre renner fra ikonet, en mager mann med tornekrone….» begynner Bjørn Eidsvåg å synge i sin vakre og vare salme om Jesus Kristus, - vårt medmenneske i Gud.

Jesus kom for vår skyld til jord.

Vi er i den stille uke. En uke på liv og død. Nå påminnes vi at vi aldri skal være alene i lidelsen, smerten, redselen og angsten - og heller ikke i døden.

Jeg trenger å se døden i øynene. Livet blir mer intenst av det, - mer sant, - mer ærlig, levende. Jeg blir mer vàr øyeblikkene. - De blir dyrebare. Jeg forsøker å holde dem fast ved å være tilstede i dem.

Når jeg ser at Gud kjemper mot døden, våger jeg også reise meg i protest mot den. Jeg må kjempe mot de dødskreftene som er i meg og rundt meg i verden, som allerede herjer med oss her i livet. – som ødelegger så vanvittig mye for oss alle på jord. Sammen må vi kjempe mot døden.

Det trengs en Gud, en Jesus Kristus for å overvinne dødskreftene og døden. Uten ham vil døden ende opp som en gud, - en allmektig.

Da er alt tapt.

"Nå er min sjel fylt av angst. Men skal jeg så si: Far, frels meg fra denne timen? Nei, til denne timen skulle jeg komme. Far, la ditt navn bli herliggjort" sier Jesus i Johannesevangeliet. Han må dø, - hans intense kjærlighet til alt og alle var ikke til å holde ut for de som satt med makten, - politisk og religiøst.

Gud blir troverdig for meg når han lar smerten, lidelsen, angsten, redselen og døden ramme seg. Han er ikke kynisk, fjernt, langt unna i sin himmel uten å ta ansvar for sin skapning. På korset blir han tornekronet, - han seirer over døden.

Guds navn blir herliggjort.

"En mager mann som stille lider. Evig Gud til alle tider, i himmel og på jord, min frelser og min bror. …. Straffen lå på deg, nåden bærer meg." synger Bjørn Eidsvåg videre.

Guds dype kjærlighet til oss og alt det skapte er sterkere enn døden. Jesus lever dette ut i alt han møter. Han lar sin kjærlighet strekke seg mot oss alltid. Han har lagt igjen etter seg en uro, - og et håp om at kjærligheten, - Gud er det sterkeste, - og tilstede gjennom alt.

Tor Singsaas

Musikk: Bjørn Eidsvåg - "Til alle tider"