Morgenandakten NRK P1 i Troms 23. desember

Fremdeles vil vi være preget - noen mer enn andre

Sogneprest Leif Magne Helgesen under folkemøtet på Svalbard
Foto: Helge Carlsen / NRK

Polarnatten over Svalbard er mørk. Det er ofte en god sosial tid med adventslys og forventning. Plutselig gikk mørke over i svart i Longyearbyen da snøskredet rammet oss. Vi har mistet to av våre kjære. Vi er rike på minner, men samtidig fattige når vi har mistet det vi ikke har råd til å miste. Mine tanker og bønner går til familiene som er rammet og til alle som er berørt.

Nå er de dramatiske sekundene og timene i ferd med å gå over i dager og uker. Fremdeles vil vi være preget. Noen mer enn andre.

Det er julehøgtid med gaver vi både skal gi hverandre og gaver vi skal få.
Av alle julegaver vi gir hverandre denne julen er kjærligheten det viktigste. Vi har fått kjærligheten både i gave og som oppgave.

Julebudskapet er en kraftfull historie om et lite barn som ble født inn i fattige kår. Det skjedde den gang da. Det utfordrer og betyr noe også i dag. Julens budskap er at Gud kom til oss og at Gud er med oss i veien videre. Midt i det svarte, er det tent et håpslys.

Det blir en vanskelig jul for mange dette året. Livet er sårbart. Det vet vi mye om. Marginene er små når noe skjer. Samtidig er livet også sterkt.
Når fuglene kommer tilbake i april er det tegn på liv. Når blomstene i juni titter opp av karrig jord mellom snøflekkene, ser vi at livet vokser frem igjen. Når vi denne julen tenner våre lys i kirker og i hjem, opplever vi at lyset bryter det som er svart. Det er lys i mørke!

På himmelen er det lys, selv i mørketiden. Vi har nordlys, stjerner og måne. Vi vet at månen lyser som en refleks, siden sola skinner på den.
Slik sola skinner på månen, skinner Guds kjærlighet på oss. Vi er nå utvalgt til å være reflekser av kjærligheten i møte med mennesker rundt oss.


Midt i mørketiden lyser Gud opp
Slik står det i Jesaja 9
«Det folk som vandrer i mørket, ser et stort lys.
Over dem som bor i dødsskyggens land, stråler lyset fram.
For et barn er oss født, en sønn er oss gitt»

En av de vakre salme som møter oss denne julen er Nordnorsk-julesalme. Vi kan bruke det tredje verset som en bønn til oss:

Guds fred over fjellet og åsen
la det gro der vi bygge og bor!
Guds fred over dyran på båsen
og ei frossen og karrig jord!
Du ser oss i mørketidslandet.
Du signe med evige ord
husan og fjellet og vannet
og folket som leve her nord

Leif Magne Helgesen

Musikk: Christel Alsos - Nordnorsk julesalme

Lyden av andakten er tilgjengelig fra NRK Troms radio:

https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-troms/DKTR01025515/23-12-2015#t=1h59m40s