Morgenandakten mandag 7. mars

Forpliktende rikdom

Inger-Torunn Sjøtrø
Foto: Aina Johnsen Rønning

Vi trenger flere korrupsjonsjegere i Norge.

En underlig start på en andakt, tenker du kanskje, men vent bare, jeg kommer tilbake til dette senere. Først litt om teksten for i dag. Den er fra Paulus sitt første brev til menigheten i Korint. I første del av kapitel 10 advarer han menighetsmedlemmene mot både avgudsdyrkelse og hor og han oppfordrer alle til ikke å være misfornøyde.

Paulus trekker også linjene tilbake til beretningen om da Moses førte israelsfolket ut av Egypt. Den gang de satte seg opp mot både Moses og Gud og laget sin egen avgud – en gullkalv som de danset rundt.

Denne teksten er mer aktuell enn jeg liker. For kan jeg med hånden på hjertet si at jeg aldri er misfornøyd? Og hva med mine avguder og vår dans rundt gullkalven – både i konkret og overført betydning.

Bibelen har mange advarsler til de rike. Og til tross for nedgang i oljeprisen, i verdenssammenheng er vi nordmenn ufattelig velstående. Utfordringen for oss blir hva vi gjør med denne rikdommen.

I oktober besøkte jeg Elizabeth Moshi i Arusha i Tanzania. Det er et land der korrupsjon er et stort samfunnsproblem. Derfor er det viktig å støtte små lokale grupper med korrupsjonsjegere. Slik at de kan følge med slik at for eksempel penger som er bevilget til et lokalt vannanlegg blir brukt til nettopp dette formålet.

Nå er det fastetid og profeten Jesajas snakker om den rette faste. Den er å løse urettferdige lenker, sprenge båndene i åket, dele sitt brød med den sultne og la hjelpeløse og hjemløse komme i hus.

Om det syvende budet: "Du skal ikke stjele", sier Luther: "Vi skal frykte og elske Gud så vi ikke tar penger eller gods fra vår neste eller narrer noe fra ham, men hjelper ham til å berge sin eiendom og bedre sine kår."

Tjuveri er altså ikke bare å ta noe fra nesten, det er også å la være å gjøre noe aktivt slik at nesten kan få det bedre. Og det slår meg at jeg trenger noen som kan utfordrer meg om min pengebruk og mine private valg. Ja, vi kan jammen trenge noen flere korrupsjonsjegere her i vårt land også.

1.Kor 10,1-13

Inger-Torunn Sjøtrø

Musikk: Hildegun Riise – "Den fattige Gud"