Morgenandakten mandag 7. juni

Det beste kan bli det godes fiende

Torbjørn Olsen
Foto: Robert Rønning / NRK

Når jeg er på konfirmantleir, bruker jeg som oftest å stå opp en god stund før konfirmantene, for å ha en rolig stund med en kopp kaffe, før resten av huset våkner. Plutselig skjønner jeg at jeg slett ikke er alene om å være våken. Jeg oppdager til min store overraskelse at mange av jentene, frivillig, har stått opp grytidlig, før vekking og frokost, lenge før de må stå opp – for å trene. Kanskje det sier mer om meg, men den oppdagelsen har fått meg til å tenke.

Dagens ungdom er fantastisk. De røyker ikke, bruker lite rusmidler, skulker sjelden skolen, er pene og rene i tøyet. Trener og spiser sunt. De gjør også noe som ingen ungdomsgenerasjon har gjort før dem – de kommer ganske godt overens med sine foreldre. Dagens unge er ambisiøse og har mye på stell.

Men, med store prestasjoner følger ofte også et stort forventningspress. Om du er ung og så dyktig du bare kan, kan det lure seg inn en liten mørk tanke, som sier: «Jeg er flink, men jeg kan bli flinkere». Om du presterer bra både på trening og på prøver, kan du likevel tenke at du har potensiale for mere. For «bra» er ganske dårlig, målt opp mot «perfekt». Det å alltid skulle bli den beste utgaven av seg selv, er slitsomt og i lengden ganske umenneskelig. Om du legger lista høyt, legger du samtidig også opp til at du før eller siden kommer til å rive.

Det å gifte seg kan også handle om å legge lista høyt. Jeg har en prat med alle brudepar før seremonien, hvor jeg alltid spør: Hva er det ved den du skal gifte deg med som du setter størst pris på? Svarene er like forskjellige som det finnes brudepar. Det flotteste svaret jeg noen gang har fått, er fra en brudgom. Han så sin kommende kone dypt inn i øynene og sa: «Jeg elsker deg og vil gifte meg med deg, fordi du er så vanlig!» Noen hadde tatt svaret hans som en dyp fornærmelse, gitt ham en ørefik, avlyst bryllupet og løpt ut i raseri! Men, tenk å være elsket fordi du er vanlig – er ikke det flott? Å være elsket for at du er den du er. Ikke fordi du er spesiell, enestående, flink og unik, men helt vanlig.

«Hva gagner det et menneske om det vinner hele verden, men mister seg selv?». Sier Jesus i Lukasevangeliet: (Luk.9,25a). Det beste, kan fort bli det godes fiende - og godt nok og vanlig holder lenge!

Torbjørn Olsen

Prest, Oslo Lufthavn Gardermoen

Musikk: Sigvart Dagsland og Karoline Krüger "Ka e du redd for"