NRK Meny
Normal

Morgenandakten mandag 4. april

Sint Jesus

Illustrasjon fra sørsamisk kirkebok Mijjen gærhkoe-gærja
Foto: Illustratør Ellen Sara Reiten Bientie

Jeg har malt et bilde av Jesus. Han ligger på et reinskinn, i kjent samisk stil - ved et bål - og han forteller gode historier til disiplene. Jeg elsker det bildet. Jeg skulle ønske jeg hadde vært der, sammen med han. Kanskje Jesus hadde sett bort på meg, humra godt av noe jeg hadde spurt han om?

Men så er det det at jeg er redd Jesus. Tror neppe jeg hadde turt å oppsøke han.

Av og til ser jeg for meg: En helt vanlig hverdag, jeg driver med mitt, så oppdager jeg 20 ubesvarte anrop på telefonen. Ut vinduet ser jeg naboene samler seg på veien. Så får jeg høre det: Jesus har kommet igjen hit til jorda, akkurat i dag, akkurat i bygda mi. Han er faktisk nede på kjøpesenteret vårt og snakker med folk!

Å herlighet! Hva hadde jeg da gjort? Jeg hadde blitt livredd. Jeg hadde sikkert sprunget til skogs, i motsatt retning av kjøpesenteret.

Det er mange fortellinger i Bibelen om Jesus som refser og kjefter. For eksempel, hva gjorde han når han kom på Tempelplassen og så at det var handelsmarked der? Han ble sint. Og så gikk han bananas! Det er sant. Han velta pengekasser og velta handelsbodene over ende. Så jagde han jammen meg alle folka ut!

Hva hadde ikke Jesus kunne ha funnet på om han kom hjem til meg og så alt det jeg har? Hvorfor skulle han ikke gå bananas her også?

Jeg tror Jesus er skuffet over meg. Jeg er så rik og gjerrig. Og jeg klarer ikke å gi fra meg det jeg har, faktisk nesten ingenting. Noen ganger er jeg er overbevist om at Jesus er fly forbanna på oss. Det finnes nok av bibelvers om hva Jesus tenker om rike folk sånn som oss.

Alt dette kan jeg ikke bortforklare.

Bildet jeg fortalte om innledningsvis er hentet fra mitt favorittbibelvers der Jesus har stått opp igjen fra de døde. Han kommer til sorgtunge disipler som er på fiske. Jesus venter på dem på stranda, han har laga bål og mat til dem.

Når de sitter der ved bålet sammen, spør Jesus Peter hele tre ganger det samme spørsmålet; Peter, elsker du meg? Dette bare dager etter Peter hadde sviktet Jesus grovt. "Ja, svarer Peter hver gang, du vet jeg elsker deg." Så følg meg, svarer Jesus. Det er en himla fin fortelling synes jeg.

Ellen Sara Reiten Bientie

Musikk: King's X - "(Thinking and Wondering) What I'm Gonna Do"