NRK Meny
Normal

Morgenandakten mandag 30. januar

Månen som et speil

Leif Magne Helgesen
Foto: Kirkens Nødhjelp

Vi er på vei ut av den lange natten. 16. februar titter solen over horisonten og sender de første lysstrålene mot oss. Det er bare å glede seg. Det er en vakker tid på året vi er i startgropen på.

Mørketiden er som regel ikke et problem. De fleste av oss som bor i nord ser frem til den delen av året. Da har livet en roligere rytme. I mørket finner vi fram til det gode fellesskap rundt bordene. Kulturen blomstrer med sitt mangfold.

Det er når det går fra mørkt til svart, at livet kan bli tøft. Det vet vi noe om enten vi lever i nord eller i sør. Det å være alene er ikke et problem, men når det går over i ensomhet, kan noen og enhver av oss slite.

Sykdom er ikke et problem når det går over etter noen dager, men sykdom kan være alvorlig og bli langvarig. Når helsen skranter kan livet bli vanskelig å takle. Avskjed er ikke noe problem hvis en snart skal sees igjen. Verre blir det når avskjeden er en relasjon som er brutt eller den skjer ved at døden setter et skille i tiden

Heldigvis er det mye lys i mørketiden. Stjernene blinker på himmelen, nordlyset danser i natten og månen speiler seg i snøen og isen. Det er slik jeg ser for meg kjærligheten. Når vi gir av oss selv og lever i kjærlighet, speiler vi Gud slik månen speiler seg på snøkledde vidder i mørket.

Månen er i seg selv ikke et lys, men den speiler sola og lyser opp. Slik kan vi også si at vi mennesker ikke i oss selv alltid er lys, men vi kan speile Gud og lyse opp i natten. Det er ikke svart. Det er mye lys i mørket.

I ham var liv, og livet var menneskenes lys. Og lyset skinner i mørket står det i Johannesevangeliets første kapittel. Gud lyser på oss med sin kjærlighet. Og vi, vi er Guds speil på jord med våre liv.

Vi finner spor av Gud i den gode handling.
Når vi bryr oss, sprer vi lyset ut over jord.
Når vi løfter de som ligger nede, når vi deler og gir videre.
Når vi er med og skaper fred.
Når vi løfter opp respekten for alt liv, speiler vi Guds ansikt.
Kjærligheten strekker seg fra pol til pol.

Leif Magne Helgesen

Musikk: Ingrid Olava og Andreas Ulvo Langnes - "Guds kjærleik"