NRK Meny
Normal

Morgenandakten mandag 3. august

Forandring fryder

Thor Brekkeflat
Foto: Ole Kristian Olsen FOTOGRAFOKO.NO

Forandring fryder er det noe som heter. I alle fall om det er til noe bedre. Her i landet er vi godt vant med endringer. Vi har jo årstidene som hele tiden minner oss på det omskiftelige. Forhåpentligvis er sommeren nå kommet til de fleste, og vi kan nyte den gode forandringen som varmere tider gir.

Samtidig har solen snudd, og selv om vi ikke liker å tenke på det så kommer det til å endre seg. Nye årstider venter. Endring kan være bra det – endring kan også være slitsomt, og det kan være skummelt.

Et møte med et annet menneske kan by på endring, møter kan forandre folk. Og jeg fasineres av hva som skjer med mange personer i Bibelen gjennom deres møte med Jesus.

Og i dag tenker jeg på tolleren Sakkeus. Han som var overtoller og svært rik. Han som var i okkupasjonsmaktens tjeneste og ikke høyt verdsatt hos folkene rundt ham. Han hørte rykter om at mannen fra Nasaret var på vei inn i byen, og siden han var svært liten av vekst fant han seg et tre å klatre opp i for å kunne se.

Så skjer det overraskende. Til folks forbauselse peker Jesus opp på ham og inviterer seg selv hjem til Sakkeus. Tolleren blir svært så begeistret og viser gjesten hjem til seg selv.. Folk rundt var ikke fullt så begeistret om mumlet om at Jesus tar inn til en syndig mann.

Og hjemme i stuen står de der de to. Jesus og Sakkeus. Og i pur glede over å ha en så fin gjest i hus utbryter Sakkeus sine lovnader: "Halvparten av alt jeg eier skal jeg gi til de fattige." Og "Hvis jeg har presset penger av noen skal de få firedobbelt tilbake."

Dette høres jo virkelig ut som en endring til det bedre, og Jesus sier dermed: I dag er frelse kommet til dette hus.

Men er det nå fordi Sakkeus lover bot og bedring at Jesus sier det han sier? For i mine ører er det noe som alvorlig skurrer i tollerens fine lovnader.

"Halvparten av det jeg eier".. Halvparten? Og "hvis jeg har presset presset penger av noen.." Hvis?

Var det noe alle visste så var det at han levde av å presse penger av folk. Han burde vel strengt tatt sagt "Alt jeg eier" og lagt seg flat når det gjaldt utpressingen.

Så det blir noe haltende og svært menneskelig over denne tollerens løfter. Han avsløres i all sin halvhet. Så hvordan kan Jesus da si at frelse er kommet til dette huset når Sakkeus til de grader reserverer seg midt i gleden over besøket?

Svaret for meg er at Jesus selv står der. Midt i det menneskelige, midt i tollerens halve løfter og forsøk på å snakke seg vekk.

Endringen ligger neppe i Sakkeus sitt forsøk på å endre livsstil, men den ligger i at han tar i mot gjesten, at han åpner huset og inviterer inn i rotet. Dermed kan man få høre ordene: I dag er frelse kommet til dette hus.

Og så får man med den endringen som grunnlag prøve etter beste evne å rydde i rotet.

Thor Brekkeflat

Musikk: Elg - "Gud, hjelp mæ hjæm"