NRK Meny
Normal

Morgenandakten mandag 3. april

Kyrie

Camilla Osnes
Foto: Andreas Osnes

Jeg var 15 år og hadde gått i Ten Sing i nesten ett år - og jeg elsket det. Tenk å få være en del av en gjeng i kirka som synger kule sanger og samtidig er troende. Det nærmet seg høstkonserten og vi skulle synge en sang som het Kyrie av Mr. Mister. Det er det jeg vil kalle for en klassisk rockesang, en gammel slager fra 1985 som spilles den dag i dag. Den gangen visste jeg nok ikke dybden av hva ordene ”Kyrie eleison” betydde. Jeg visste bare at den synges i hver eneste gudstjeneste i kirka.

"Kyrie eleison" er gresk og oversettes vanligvis med "Herre, miskunne deg over oss". Men man kan bruke ord som "se i nåde til oss", "se oss", "hør oss" eller "ha barmhjertighet til oss".

I Det nye testamentet kan vi lese om en blind mann som ropte ut disse ordene "Kyrie eleison" til Jesus. Opp til flere ganger roper han det ut, til tross for at han irettesettes av folk rundt som vil at han skal tie stille. Men den blinde mannen roper bare enda høyere. Han kan ikke la et møte med Jesus gå fra seg. Han ønsker så sterkt å møte Ham som hadde hjulpet så mange! Så sterk er hans tro på Jesus! Også stanser Jesus og møter den blinde. Og i deres møte så gir Jesus ham synet.

Den blinde mannens rop har blitt en del av kirkas bønnerop den dag i dag. Hver søndag ropes det ut "Kyrie Eleison". Det finnes knapt noen rop som har så dyp virkningshistorie som Kyrie-ropet. Og jeg synes det så kult at et rockeband valgte å bruke disse ordene "Kyrie eleison" på 80-tallet.

Den blinde mannen ropte ut om hjelp. Han kunne ikke se og det så ut til at heller ikke andre rundt ham så ham. Da han ropte "Kyrie Eleison" fikk han ikke bare synet igjen, men han ble samtidig sett av Jesus!

Når vi roper vårt Kyrie-rop så ser og hører Jesus oss, eller det er i hvert fall et ønske om at nå må Gud se til oss og høre våre rop. For mange mennesker har Kyrie-ropet blitt en personlig bønn. Jeg tenker at Kyrie-rop er uten filter, det skjuler ingenting og det pynter ikke på sannheten. Når man roper "Kyrie eleison" er det en mulighet til å rope ut verdenssamfunnets eller vår egen nød, smerte, lengsel eller frustrasjon og rette dette til Gud.

Når vi er vitne til at det skjer urett i verden, så tror jeg Kyrie-ropet er den bønnen vi trenger aller mest. Det er en bønn om at Gud må se oss, høre oss og være nær oss.

Camilla Osnes

Musikk: Mr.Mister - "Kyrie"