Morgenandakten mandag 29. november

Å sende et julekort

Janne Stigen Drangsholt
Foto: Tommy Ellingsen

Da jeg var liten hadde jeg en gjentagende drøm om postkassen og finne den full av brev. Det var brev i alle slags fasonger og farger og absolutt alle var adressert til meg.

Det konkrete resultatet var at jeg tidlig begynte å tvinge både venner og bekjente til å sende meg kort eller brev når de skulle ut på reise, eller når en høytid nærmet seg. Og resultatet at jeg faktisk mottok ganske mye post fra ganske mange forskjellige mennesker.

Nylig fant jeg noen av disse frem og kikket på dem. Noen skriver lange og utførlige hilsener, mens andre nøyer seg med å ønske «god jul» eller «god sommer».

Noen skriver morsomt, mens andre skriver inderlig og personlig. Noen fokuserer på seg selv, mens andre fokuserer på forholder til meg. Noen avsendere har jeg fremdeles kontakt med, mens andre klarer jeg ikke huske.

Og jeg kjenner at det gjør noe med meg å se på disse kortene og brevene. For felles for dem alle sammen er at de har tenkt nok på meg til at de har skaffet et kort, kjøpt et frimerke, skrevet noen ord og sendt dem av gårde til nettopp meg. Og det fyller meg med glede.

Fremdeles elsker jeg å få brev og kort. Særlig julekort. Jeg har sett at noen kaller dem «skrytekort» og mener at vi bruker dem på samme måte som innlegg i sosiale medier og dermed bare er opptatt av å stille oss selv i et spesielt bra lys.

Jeg tenker ikke sånn.

Det jeg tenker er at det ligger ikke så rent lite omtanke i et julekort. Og omtanke er nøkkelordet her. For Det nye testamente gir oss ingen instruks om hvor man skal bruke adventstiden. Men vi får instruks om hvordan vi skal oppføre oss mot hverandre.

I 1 Johannes 3:18 står det at vi skal elske hverandre – ikke med tomme ord, men med gjerning og sannhet. Å sende julekort er en gjerning. Det er en gjerning som kanskje kjennes liten, men som gir stor gjenklang hos mottakeren.

Så - når du får et julekort – om det er langt eller kort: Noen har brydd seg om deg. Og vil du vise at du bryr deg: Send julekort!

Janne Stigen Drangsholt

forfatter og litteraturprofessor

Musikk: Christel Alsos - "Joy to the world"

Skog