Morgenandakten mandag 28. september

En ekte Jesu etterfølger

Jan Erik Larssen
Foto: Tor Bergebakken / NRK

Trond Granlund leverte et veldig sterkt vitnesbyrd på konserten "Salmekveld" i Borggården, ved Nidarosdomen, under årets Olavfestdager! Jeg var programleder for denne konserten. Trond kom til konserten med ønske om å synge disse to salmene: "Her på jorda er livet så kort", og "Når jeg er alene, jeg gråter i blant."

Den ene salmen er skrevet av Aage Samuelsen, den andre av Elias Akselsen. Trond, som fra tenårene holdt seg borte fra kirka, hadde sterke opplevelser og minner knyttet både til disse salmene, og ikke minst til Aage Samuelsen som fremførte dem. Jeg, som bokstavelig talt vokste opp i kirka, han ingen minner om at disse salmene eller disse personen var en del av den kirken jeg tilhørte.

De ble nok ikke ansett for å være helt "stuerene", og de gangene Aage Samuelsen ble omtalt, så handlet historiene mest om alkohol og spetakkel, eller at vi parodierte tekstene som vi synes var komiske og i overkant direkte! Skulle du oppleve Aage Samuelsen "live", måtte du ut av kirka og inn på Gjøvik-marten.

Det årlige markedet og tivoliet i Gjøvik parken som samlet det meste av hva som kunne krype å gå i vårt distrikt. Der, fra hovedscenen på Lørdag kveld, var det Aage Samuelsen som toppet hele konserten og avsluttet som siste artist med å gå på kl 22.00. Trond Granlund fortalte at det var Aage vi ventet på, det var han vi ville høre!

Da fikk jeg flashbacks tilbake til Gjøvikmarten, og horden med mennesker, ikke minst menn, som sto tettpakket foran scenen og ropte Aage Samuelsen fram! Mange av dem med cowboyhatt på hodet, og ølflaske i hånda. En type mennesker som vi hadde lært at det ikke var lurt å menge seg med. Der foran scenen sto de og sang med for full hals på Aages sanger.

Sanger som heter "Det er trygt å gå ved Jesu side", "Jeg lengter etter frelse", "En trofast venn for hele livet" og "Når jeg fryktsom blir". Sanger kirkegutten Jan Erik aldri hadde hørt, og langt mindre kunne. Aage Samuelsen er død, men nå blir salmene hans fremført av Trond Granlund fra scenen, og hva skjer? Publikum synger med, ikke minst de godt voksne mennene blant dem, og enkelte klarer ikke holde tårene tilbake. Jeg står bak scenen og ser barske karer gråte blant publikum til salmer med så direkte og usminkede tekster at budskapet er umulig å misforstå!

Nå forstår jeg at Aage Samuelsen var en ekte Jesu etterfølger. Jesus tilbragte mesteparten av sin tid på jorda sammen med "folket", og ikke minst sammen med mennesker som følte seg utstøtt og sett ned på. Mennesker som ble fortalt, og følte, at de ikke var gode nok for den etablerte kirken. Slik vi lærer Jesus å kjenne i Bibelen, er det ikke usannsynlig at også han ville gått på hovedscenen som siste formidler lørdag kveld under det årlige folkefesten "Gjøvikmart'n".

Aage Samuelsen var en ekte forkynner! Han formidlet ikke bare Jesus som underholdning til de som for lengst hadde tatt i mot han, han formidlet en levende Jesus til de som var på leit, til dem som trengte trøst og oppmuntring, til dem som trengte bekreftelse og som tok i mot Jesu kjærlighet med åpne armer og heiarop! Jesu kjærlighet gitt til dem gjennom en mann som selv kjente til alle sider av livet: Aage Samuelsen.

Jan Erik Larssen

Musikk: Aage Samuelsen - "O jesus, du som fyller alt i alle"