NRK Meny
Normal

Morgenandakten mandag 28. november

Brutte tradisjoner

Ragnhild Bjørvik Opsahl
Foto: Bernt Olsen

Jeg husker den første jula søsteren min måtte jobbe, og ikke kunne komme hjem for å feire jul. Søsteren min er sykepleier, og har kanskje en av verdens viktigste jobber. Men den julen, var jeg sint på alle syke menneskene i hele Oslo for at søsteren min ikke kunne komme hjem, til meg.

Og selv om jeg visste at hun hadde det bra, og at hun skulle komme hjem senere på vinteren, så var det den jula, hvor en av mine viktige tradisjoner ble brutt.

Hva er det med advent og tradisjoner? Hva er det med disse tingene så mange av oss bare må gjøre, for at det skal bli en skikkelig advent?

For mange er tradisjoner viktig. Men, uansett hvor mye vi tviholder på disse gamle tradisjonene våre, så vil de en eller annen gang, endres. En gang vil tradisjonene våre brytes.

For verden står ikke stille. I dag, er det noen som planlegger sin første jul, uten en de er glad i. I dag, er det en unge som vet at han eller hun for første gang skal feire jul, i et hjem der foreldrene ikke lengre er sammen. I dag, er det en som vet at han i år ikke har et hjem å feire jul i, fordi både han og familien er på flukt. Advent er ikke bare god for alle.

Jeg vet hvilke tanker jeg har med dere, sier Herren, fredstanker og ikke ulykketanker. Jeg vil gi dere fremtid og håp. Dette er hentet fra Jeremia i det gamle testamentet.

Vi vet ikke når livene våre forandrer seg. Vi vet ikke når tradisjonene brytes. Men til tross for alt velger jeg å tro på håpet. Håp på at det skal bli bedre. Håp på noe større. Håp på noe annet. Håp på hva som helst, så lenge det er håp.

Det gjør verken sorg eller tap mindre. Det henter ikke hjem noen til jul som ikke er der, eller reparerer et hjem. Men jeg velger å tro at så lenge det er håp, så er det muligheter. For jeg vil gi dere fremtid og håp.

Vi feirer advent. Og for mange av oss går vi inn i en tid hvor vi kan gleder oss over gode tradisjoner. Samtidig må det også være rom i adventen for alle de brutte tradisjonene. Jeg håper advent kan være en tid hvor vi ser de rundt oss som vet den ikke blir akkurat som i fjor.

Ragnhild Bjørvik Opsahl

Musikk: Guren Hagen og Ole Edvard Antonsen - "Julekveld hos oss"