Morgenandakten mandag 28. mai

De minste blant oss

Petter Myhr
Foto: OFD / OFD

Matt 25, 42-45

Han sa: Jeg var sulten, og dere ga meg ikke mat.

Han sa: Jeg var tørst, og dere ga meg ikke drikke.

Han sa: Jeg var syk og satt i fengsel, men dere hjalp meg ikke.

Og folk som hørt på ble irritert, og sa: Hallo! Når så vi deg sulten?

Når så vi deg tørst? Og når i all verden satt du i fengsel?

Og han sa: Det dere ikke har gjort mot en av mine minste,

det har dere ikke gjort imot meg.

Du kjenner denne fortellinga. Jeg har hørt den så mange ganger – helt siden jeg var en liten gutt – og hver gang har jeg tenkt at jeg vil ikke være sånn som disse kjipe folkene – jeg vil være sånn som Jesus, jeg vil hjelpe de som treng hjelp.

Men nå forstår jeg at jeg har misforstått hva denne fortellinga handler om. Det er ikke Jesus jeg skal identifisere meg med – det er ikke det som er poenget.

Jeg forstod det da jeg leste om Mor Theresas besøk i det berykta San Quentin-fengselet i USA. Hun møtte de verste kriminelle i det verste fengslet. Hun møtt de dødsdømte morderne og voldtektsforbryterne, som satt på Death Row og ventet på sin egen henrettelse. Og hun spurte dem: Har dere lyst til å se Guds ansikt?

Og de dødsdømte satt der som tente lys og kikket på den lille, vevre dama foran dem. Og hun gjentok: Hvis du har lyst til å se Guds ansikt, så ska du snu på hodet, og se på den som sitter ved siden av deg.

Da forstod jeg hva Jesus ville si, da han sa: Det du ikke har gjort mot en av mine minste, det har du ikke gjort imot meg.

Det du har gjort mot en av mine minste – det er meg du har gjort det mot!

Poenget med fortellinga er ikke at vi skal identifisere oss med Jesus. Poenget er at vi skal se Jesus i de minste, de mest forhatte blant oss.

Hvis du vil se Guds ansikt: Ikke sitt som tente lys og se på Mor Theresa. Se på drapsmannen, se på voldtektsforbryteren. Se på de minste blant oss. Se på han som noen kaller et monster.

Petter Fiskum Myhr

direktør for Olavsfestdagene i Trondheim

Musikk: Chip Taylor - "Michael's Song"