NRK Meny
Normal

Morgenandakten mandag 28. august

Engler, pærer, blåskjell og tørr vin

Grete Storbæk Eriksen
Foto: Lars Erik Andreassen / NRK

Hun har skulderputer, vide bukseben og kort permanenthår. Men replikkene er gode, og gjør at jeg får lyst til å trykke på pause hele tida for å skrive ned gode formuleringer med både poetisk og vettig innhold.

For eksempel da engelen Seth spør "Hvordan smaker pære?" Maggie vet ikke at hun prater med en engel. Nå spiser hun pære, også får hun dette spørsmålet fra denne mannen hun har møtt. Han er ulik alle andre hun har møtt tidligere.

Hun svarer: "Vet du ikke hvordan pære smaker?" "Jeg vet ikke hvordan den smaker for deg", svarer engelen. Og ber henne beskrive det på samme måten som Hemingway gjør.

Engelen har lest Hemingway. "For Hemingway beskriver alltid hvordan ting smaker", sier han. Og engelen siterer: Mens jeg spiste østers med den sterke aromaen av hav og den svakt metalliske smaken, og drakk den kalde væska i skjella og skylte den ned med den tørre vinen, forsvant tomheta og jeg begynte å føle meg lykkelig.

A Maggie smiler og prøver seg på en beskrivelse av pære-erfaringa si: "Den er søt, saftig, mjuk på tunga, kornete, som sukkersand som smelter i munnen".

Det er mange lag og temaer i denne filmen, Englenes by, med en av favorittskuespillerinnene mine, Meg Ryan og Nicholas Cage som den sympatiske engelen Seth.

Det ene som gjør inntrykk på meg i denne filmen er beskrivelsen av travle og voksne mennesker som haster avgårde, men som ikke klarer å se englene som er der. Som i scena der den travle mammaen drar barnevogna etter seg oppover ei lang trapp, og øyeblikket der vi forstår at ungen i vogna ser engelen Seth og smiler til han.

Noe annet som gjør inntrykk er å se at engelen rett og slett er misunnelig på oss som får lov til å være mennesker. Enda han vet at vi kan føle smerte. At vi kan bli sjuke. At kroppen vår en dag ikke klarer mer og dør.

Engelen Seth er tel tross for sitt evige liv og et liv uten sjukdom, misunnelig på deg og meg. Hvorfor er han det? Jo, han syns vi er så heldige som vet hva berøring er, som vet hvordan det føles å bli strøket av en hand av noen som er glad i oss. Som vet hvordan det føles å møte blikket til noen som anerkjenner deg, som synes at akkurat du fin å prate med, god å være sammen med. Ja, og som vet hvordan blåskjell og tørr vin og pære smaker.

I Salmenes bok i det gamle testamentet står det: Du har vevd meg i mors liv. Jeg takker deg for at jeg er så underfullt laget.

Grete Storbæk Eriksen

Musikk: Bjørn Eidsvåg - "Verden e vakker"