Morgenandakten mandag 27. mai

Gud bor i nævvan

Ragnhild Bjørvik Opsahl

Salme 90

Det var en kveld her i vinter. Jeg sitter i salen på Hålogaland teater i Tromsø. På scenen møter vi Maria og Lauritz Mack, i et 1830-tallets Tromsø. Og det historien til et fortvilet ektepar som nå spilles ut i teateret.

Lauritz er sjef for familiebedriften Mack bryggeri, men nå står de står i fare for å miste det. For fattigdommen har lagt seg som en klam hand over byen. Bankene går konkurs.Og nå har det er kommet nye avgifter som bryggeriet ikke klarer å betale.

Lauritz er i ferd med å gi opp. Vemod og håpløshet oser fra scenen mot publikum. Det er da Maria Mack snur seg mot mannen sin, ser han inn i øynene, og holder han hardt i handa. Men Lauritz, sier hun, du har glemt det viktigste. Du har glemt at Gud bor i nævvan.

Gud bor i nævvan. Eller Gud bor i hendene, for de som ikke snakker Tromsødialekt. For Maria Mack handlet det om arbeidet. At du ikke skulle gi opp, selv ikke når det ser mørkt ut. For så lenge du prøvde, så lenge du gjorde en innsats, så er Gud i nævvan. At Gud er med deg, når du prøver. Til og med i arbeidslivet.

Skal jeg være kritisk, så vil jeg jo påstå at det er en sannhet med modifikasjoner. Det er ikke alltid det går bra i arbeidslivet. Som på alle andre steder, er det ikke alltid slik at man føler at Gud er med deg i arbeidet. Det er ikke alle som har mulighet til å jobbe bare litt mer, det er ikke alle som har mulighet til å jobbe i det hele tatt. Og det er også nok av dem som har gitt alt de kunne, men så går det bare ikke likevel.

Likevel tror jeg på – at Gud bor i nævvan. I Salme 90 i det gamle testamentet står det: Måtte Herren vår Gud være vennlig mot oss. La våre henders verk lykkes for oss, ja våre henders verk, la det lykkes.

En bønn om at Gud er med det vi gjør, i hendene våre. Eller bor i dem, om du vil. I innsatsviljen vår, i forsøkene våre. Kanskje til og med også i arbeidet vi gjør.

Jeg liker det, kanskje fordi det er så konkret. For om Gud bor i hendene, så kan det skje ting vi ikke hadde forutsett. Ja, så går det skeis innimellom. Men om Gud bor i hendene, så kan kanskje Gud virke i de små tingene likevel. Til og med i deg og meg. I dag. Hvis Gud bor i nævvan, så kanskje skal vi prøve en gang til likevel. Ikke gi opp!

For om Gud virker i de små tingene, hvor skal du sette inn støtet i dag? For å prøve noe nytt, noe som har feilet før. Eller for å glede eller hjelpe andre. Det kan hende det ikke går. At Gud bor i nævvan er ingen garanti for suksess. Men kanskje var nettopp forsøket ditt det lyspunktet som trengtes? Og kanskje, så er det i dag du vil lykkes.

Ragnhild Bjørvik Opsahl

prest i Grønnåsen kirke i Tromsø

Musikk: Maria Solheim – "Jeg er i Herrens hender"

Skog