NRK Meny
Normal

Morgenandakten mandag 24. april

Ordene

Kristine Sandmæl
Foto: Rita Jakobsen

Jeg kunne bitt av meg tunga da jeg sa det. Jeg så at ordene mine hadde såret henne. Hele skikkelsen sank sammen, lyset i øynene ble erstattet av et trist blikk, noe ble ødelagt mellom oss der og da. Hvordan kunne jeg være så tankeløs? Kunne jeg noen gang rette opp det som nå var ødelagt?

Ordene våre kan være så mektige. Og med ordene våre kan vi få makt over våre medmennesker. Vi kan gjøre mye godt med ordene våre. Vi kan trøste, vi kan oppmuntre, vi kan glede. Det er utrolig hvordan gode ord kan gjøre oss så godt.

Og så var det den andre siden, da. Den som jeg hadde valgt å bruke. Jeg hadde brukt ord som såret. Jeg hadde skadet med mine ord. Det jeg hadde sagt kunne ende opp med å ødelegge et godt vennskap. Jeg kunne bare håpe at de ikke hadde knekt selvtilliten til min venn. For ord er mektige, de kan gjøre mye med et menneske.

Vi er ikke så gamle før vi kjenner ordets makt. "Du er dum! Du er stygg! Vi gidder ikke leke mer med deg!"

Den tsjekkiske forfatteren Václav Havel levde i et land, hvor man satte mennesker i fengsel for ord, hvor ord hadde større vekt enn ti divisjoner, hvor ord kunne være en bombe under maktapparatet.

I et essay skriver han: "Ordet kan være en lysstråle i et rike av mørke, men det kan også være en dødbringende pil. Og det verste av alt, det kan være det ene det ene øyeblikket og det andre det andre øyeblikket. Ja, det kan til og med være begge deler på én gang."

Et hvert ord, rommer den person som uttaler det. Det samme sa Jesus: Det hjertet er fullt av, det sier munnen. (Matt 12,34)

Det som bor i oss, blir til i ordet, i språket. Gjennom det vi sier, forteller vi til de andre hvem vi er. Og det vet vi godt. Det var derfor, vi av og til gjerne skulle ha bitt av oss tunga. Fordi munnen avslørte oss. Vi snakket før vi tenkte, sier vi. Hadde vi bare rukket å tenke, ville vi ha tiet, for vi ville visst at ordene ikke ville fortelle noe godt om oss.
Ordene avslører oss, de forteller hvem vi er. "det hjertet er fullt av, det sier munnen"

Det gikk bra med min venn og meg, vi fikk skværet opp. Vi brukte ordene våre til å rense lufta mellom oss, be om tilgivelse, gjøre opp, begynne på nytt.

For også nåden, barmhjertigheten og kjærligheten kommer til oss ved ordene.
Og evangeliet, som alltid rekker oss livet på nytt, når ting har gått galt for oss, er nettopp ord, Gud har gitt seg til kjenne gjennom. Ord som skaper lys i mørke. Ord som skaper liv av død. Ord som holder oss fast når våre egne ord blir tomme eller vi slipper opp for ord.

Kristine Sandmæl

Musikk: Solveig Slettahjell - "Blå salme"