Hopp til innhold

Morgenandakten mandag 23.mai

Humor i Bibelen

Silje Kivle Andreassen
Foto: Camilla Kofoed-Steen

Vet du hvilken bok i verden som oftest blir stjålet? Det er visstnok Bibelen. I tillegg til at den er verdens mest solgte bok.

Bibelen er altså populær både blant tyver og andre, men er den egentlig noe morsom å lese? I et avisintervju høsten 2014 sier Karsten Isachsen at "Bibelen er så å si fri for humor. Det har gjort at jeg har tvilt mange ganger, for jeg er ikke interessert i noe som er humorfritt". Likevel kunne Karsten Isachsen se for seg at det måtte ha vært storartet stemning da Jesus dro rundt med sine venner.

Når jeg sjekker ut Isachsens påstand om humor i Bibelen må jeg langt på vei gi ham rett. Men samtidig – det finnes steder i Bibelen hvor Gud viser seg å være både oppfinnsom og morsom. Deler av Jona-fortellingen, for eksempel, kan leses humoristisk, om man vil.

Jona, som fikk et litt upopulært oppdrag av Gud. Han måtte dra til byen Ninive for å advare innbyggerne om at Gud hadde lagt merke til dere ondskap. Jona våget ikke ta den oppgaven, og i stedet prøvde han å rømme fra Gud. Men Gud ga seg ikke. Jonas fluktrute inneholdt en båtreise, og Gud sendte en storm så sterk at båten nesten ble knust. Jona måtte til slutt innrømme for de andre i båten at stormen nok var for hans skyld, for han var på flukt fra Gud. Og han ba sjømennene kaste ham over bord. Men Gud ga seg ikke. Han sendte en diger fisk for å sluke Jona. Det er drøyt, det er utrolig. Men det er også litt morsomt.

Man kan hate og man kan elske Bibelen, forsøke å ignorere den eller aktivt sitere den, respektere den eller latterliggjøre den. Uansett hva som er ditt forhold til Bibelen – er det vanskelig å overse den fullstendig.

For bare noen uker siden hadde Dagbladet en bibelsk overskrift i en artikkel. "David og Goliat" stod det. Artikkelen handlet om den svenske kvinnen, Tess Asplund, som helt alene stilte seg i veien for en større gruppe nynazistiske demonstranter. Og kjenner man ikke til fortellingen om den lille gjetergutten David som vant kampen mot den store filisterkjempen Goliat, ja, da blir Dagbladets overskrift meningsløs.

I forbindelse med at Bibelselskapet i Norge feirer 200 år denne uka er det satt opp en stand-up-forestilling i Oslo som har fått navnet "Bibel og babbel". Jeg gleder meg til å sjekke ut hva stand-up-komikere finner av humor i Bibelen.

Navnet på forestillingen spiller på bibelfortellingen om tårnet i Babel, og Gud som skapte forvirring – eller babbel – blant folk ved å plutselig gi dem ulike språk. Bjørn Eidsvåg har laget en sang om Babel; han ser arbeidet med tårnet som et bilde på vår tids streben etter å komme høyest og lengst – og så er vi i ferd med å glemme de gode tingene i livet. Vi skal høre mer om Babel, men la oss først be.

Silje Kivle Andreassen

Musikk: Bjørn Eidsvåg - "Babels tårn"

Skog