Morgenandakten mandag 23. september

Hanna - hun som ble misforstått

Linda Aune Aurdal
Foto: Lars Haugdal Andersen / NRK

Første Samuelsbok 1, 12-16 og 20

Lukas 11, 9-13

Noe av det verste jeg vet er å bli misforstått. At jeg for eksempel bare mener noe godt, men så forstår ikke den andre det, misforstår eller mistror det jeg egentlig mente. Litt sånn som Emil i Lønneberget som jeg pleide å se på som barn. Han forsøkte ofte å gjøre noe hyggelig for foreldrene, men så ble det bare feil – og han ble sendt i snikkarbua i stedet.

Dette når du skal fortelle noe som er litt vanskelig å si høyt – da kan det være ekstra vondt å bli misforstått.

Akkurat dette opplevde en dame som het Hanna. Hun var gift, men barnløs og hadde lenge ønsket seg et barn – hun bar dette ønsket som en tung sorg gjennom livet, og hun gråt og ba Gud om å få et barn. Mannen hennes var ikke særlig til hjelp, han viste helt tydelig at han ikke forstod henne når han sa «Jammen er ikke jeg nok for deg? Trenger du et barn i tillegg?»

Også attpåtil, når hun en dag kom til Guds hus og var så nedtynget og utslitt av sorg at hun ikke klarte å be høyt om det hun hadde på hjertet, men bare så vidt kunne røre leppene og hviske: "vær så snill Gud, gi meg et barn". Da kom presten og så henne der, og han ble sint fordi han trodde hun var full.

Jeg må bare beundre Hanna, for hun gav ikke opp selv om hun ble kraftig misforstått.

Hun sa til presten: "Nei, jeg har ikke drukket! Jeg er bare så forferdelig lei meg." Og hun fortsatte å be til Gud. Det står at hun tømte hele sitt hjerte for Guds ansikt. Hun trengte noen å gå til med bekymringene sine. Fortellingen er henta fra 1. samuelsbok.

Av og til trenger jeg slike som Hanna som minner meg på at jeg kan legge alle bekymringene mine hos Gud.

Mange år etter at Hanna levde, sa også Jesus til disiplene sine: Den som ber, han skal få. Og han sa at; det er ikke sikkert at dere får svar akkurat på den måten dere har tenkt, men dere skal vite at Gud vil gi dere det som er aller best for dere. For vi er hans barn, og hvilken far ville vel unnlate å gi det aller beste han har til barnet sitt?

Hanna opplevde å få mye mer igjen enn hun kunne forestilt seg. Hun fikk først en sønn som hun kalte Samuel – og han vokste opp og ble en stor profet. En som videreformidla beskjeder fra Gud til folket. Også etter Samuel fikk Hanna flere barn.

Hva Gud har i tankene for deg, det er det ingen som kan fortelle deg på forhånd, men vær trygg på at det er noe godt. Vær ikke redd for å tømme hjertet ditt – legge bekymringene dine hos ham.

Linda Aune Aurdal

prest i Stjørdal og Værnes kirke

Musikk: Stein Ove Berg – «Lær meg å kjenne dine veier»