Morgenandakten mandag 22. mai

Om kjærligheten som knytter oss til Gud

Jan-Fredrik Laskerud
Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Våren er i anmarsj og med den går vi inn i vigselssesongen. I år blir det ekstra spennende, vi får se om vi får noen samkjønna par på kirketrappa. Det gleder jeg meg til.

Det skal liksom sies store og bevingede ord om kjærligheten i et bryllup. Man syns liksom kjærligheten fortjener det. Og bevares; det gjør seg! Men de fremste visdomsord, er det jo brudeparet selv som kommer med, men sine enkle "ja" - til hverandre. I slike "ja" ligger tro, håp og kjærlighet.

Det handler om brudeparets tillit og tiltro til hverandre, det handler om deres Håp til felles fremtid, men fremfor alt handler det om deres Kjærlighet.

All kjærlighet er fra Gud, sier vi i kristendommen. Det må jo bety at den som våger å elske, den som lever i kjærlighet, må kunne regne seg som berørt av Gud. Jeg tenker at det er litt derfor vielsen fortsatt kan høre hjemme i kirka. Vi feirer et tegn. Så legger vi de elskendes liv, frem for Gud. Takker for det gode og ber om at kjærlighet skal få vokse seg så sterkt i dem, at den varer livet ut.

Det betyr at vi håper den skal bli så sterk at den tåler livets påkjenninger, tåle tap underveis i livet fordi kjærligheten selv er seieren, i det store bildet.

Litt apropos dette vil jeg avslutte med et dikt. Det er som man sier på nordmøre; "Bæist on a tru stårry!" Og som man sa på radioen i gamle dager; "Det er poeten sjølv som les"

Jeg vant over min kone

i kortspill her for leden.

Et veldig dårlig bidrag

til verdens freden.

Hun truet meg med

både datt og ditt,

om jeg nå skulle være

slik en forbaskade dritt.

…så tap med et smil,

for den elskede du har funnet

I livets store spill,

har du nemlig allerede vunnet.

Jan-Fredrik Laskerud

Musikk: Halvdan Sivertsen - "Først sa du nei, så sa du ja" (brudemarsj fra Lødingen)