NRK Meny
Normal

Morgenandakten mandag 21. mars

Den stille uke

Per Anders Nordengen
Foto: Calle Huth

I dag er første hverdagen i den uken som vi kaller for den stille uke,- eller den hellige uke som den også blir kalt. Denne stille uken markerer vi på ulike måter. Noen er på fjellet, andre ved sjøen og noen nyter den stille uken hjemme. Felles for de fleste av oss er at dette er en uke med etterlengtede fridager med avkobling og hvile.

Det er ingen motsetning mellom det å nyte påsken som ferie og samtidig ta seg tid til å reflektere over påskens egentlige innhold. For det går fint å la livet være preget av både alvor og løssluppenhet. Å la det være ferie og ettertanke på samme tid. Å kjenne både på det hellige og det alminnelige, og å la vanlige hverdager få en meningsfull himmel over seg.

Uansett hvor vi befinner oss denne stille uken så er det berikende å stoppe opp for det som hendte i påsken. Å ta tid til å reflektere over hva påskebudskapet betyr for oss og for vår verden. En ide kan f.eks. være å lese påske-fortellingen i Markus evangeliet fra kapitel 14.

I går var det Palmesøndag, denne dagen som innleder den stille uken og som egentlig er en gledens og jubelens dag. Han som folket hadde håpet og satset på, kom inn i Jerusalem og folket jublet og ropte "Hosianna,- hurra for Jesus". Og så kom Han, kongenes konge, på en merkelig måte. Ikke som de forventet i prakt eller ytre stas. Men stillferdig, annerledes og på helt vanlig måte kom Han, kongen kom på et esel.

Og sånn er det Han kommer til oss i dag også. Gjør ikke så mye vesen av seg,- men kommer stillferdig og på vanlige måter inn i vår verden og inn i våre liv for å fylle dem med tilgivelse, framtid og håp.

Han skulle vel ikke være den som bærer med seg noe av svaret på vår undring og vår lengsel? Han som kom,- ikke til de fromme eller til de som forsto det,- men Han kom den gang og Han kommer i dag på stillferdig, vanlig og hverdagslig måte til alle oss alminnelige mennesker med et himmelsk nærvær midt i livet.

Den stille uken gir oss tid og mulighet til å reflektere over hva denne uken for 2000 år siden kan bety for oss og våre liv, for på en måte var vi der; "Were you there? Were you there when they crucified my Lord?". La oss be før vi lytter til denne påskesangen.

Per Anders Nordengen

Musikk: Johnny Cash - "Were You There When They Crucified My Lord?"