Morgenandakten mandag 2. januar

Ordspråkene og Donald Trump

Petter Skippervold
Foto: Mathias H. Eidberg

I den amerikanske valgkampen er det typisk å snakke om bibelvers, men Donald Trump ville først ikke røpe sin favoritt. Det ble for personlig sa han. Men det var en tabbe. For skal du bli presidentkandidat for de konservative i USA må du ha en bibelsk favoritt.

I et intervju med CBN (Christian Broadcasting Network) stod Trump endelig frem som en bibelkjenner: "Det er så mange ting som du kan lære av den (Bibelen). Ordspråkene og kapitlet 'aldri gi etter for misunnelse', sa Trump.

Men hvor i Ordspråkene står det om "å aldri gi etter for misunnelse"? Hvilken oversettelse var det Trump siterte, var Trump kjent med hittil ukjent versjoner av Ordspråkene? Nei. Det hele viste seg å være en bløff. Og Trump gikk på sin andre bibelblemme.

Jeg var ikke alene om å avskrive ham som presidentkandidat etter denne lettbente omgangen med Bibelen. Men jeg tok feil og undervurderte Trump.

For kort tid etter entret Donald Trump bibelscenen for tredje gang, og denne gang stod han frem med den bibelen han fikk av sin mor som barn. Og med bibelen i hånd tok han seg fra valgmøte til valgmøte, og fra intervju til intervju. Mange kristne nikket gjenkjennende: Mannen med Bibelen er vår mann.

"Stol på Herren av hele ditt hjerte, støtt deg ikke til din egen innsikt!"

Dette er verdens mest leste bibelvers, og ja, det er fra Ordspråkene. Og kanskje var det nettopp det Donald Trump visste da han til slutt røpte sitt favorittvers?

Hva er det så med kristne og Donald Trump? Hva gjør at han treffer så godt blant Jesus-følgerne, ikke bare i USA men også i Norge? "Stol på Herren av hele ditt hjerte, støtt deg ikke til din egen innsikt." Donald Trumps retorikk og verdens mest populære bibelvers har noen mørke fellestrekk.

Du skal være forsiktig med å stole på deg selv, du bør heller stole på Herren, sier Ordspråkene. Ikke hør på hva de sier om meg, men stol på meg, sa Trump.

Det er noe ubehagelig ved verdens mest populære bibelvers. Det bærer med seg en vegring mot innsikt. En innsiktsvegring som også reflekteres i vår kristne religion.

Jeg liker Bibelen svært godt, men jeg liker ikke verdens mest leste bibelvers. Jeg vil ikke undervurdere meg selv. For det vil ikke den guden jeg kjenner at jeg skal gjøre.

Undervurderer jeg min egen evne til innsikt og forståelse, undervurderer jeg samtidig min egen evne til forandring. Og jeg vil forandre, jeg vil gjøre verden litt bedre. Men i et verdensbilde hvor mennesker ikke skal stole på egen innsikt, blir Herren fryktelig stor. Og autoritære menn får med Ordspråkenes retorikk og med bibelen i hånd, det spillerommet de trenger for å regjere.

Heldigvis er det mange steder i bibelen som forteller det stikk motsatte av hva vi leser i Ordspråkene. Tekster som forteller at du ikke må undervurdere deg selv. Det er nemlig fullt ut mulig å stole på Gud, og samtidig støtte seg til egen innsikt.

Petter Skippervold

Musikk: Jan Toft og Ingebjørg Bratland – "Undervurder"