NRK Meny
Normal

Morgenandakten mandag 18. januar

Den opprinnelige erfaringen

Henrik Syse
Foto: Einar Aslaksen

I dag skriver vi 25. dag jul – og uansett hvor mye man måtte mene at julen varer helt til påske, må nok nå de aller siste juletrefester gjøres unna, og julepynten settes bort – om man da ikke er blant dem som setter den frem ekstremt tidlig, da. Det er jo bare 11 måneder til neste gang.

Til tross for datoen tillater jeg meg å ta julen med inn i dagens lille andakt. Jeg har nemlig lyst til å dele en flott stund jeg, rett før jul, hadde på julekonsert – du vet, en av disse som skal sette deg i ordentlig god stemning og gjøre at du nærmest ser snøen for deg der den daler ned over Betlehem og stallen og gjetere og vismenn og andre som knapt nok noensinne hadde sett snø.

Men så fikk jeg og de andre tilhørerne så mye mer. Julen kan bli redusert til klisjéfylte bilder av peiskos og coladrikkende nisser. Men det er også mulig å bli fraktet tilbake til en av de mest betydningsfulle begivenheter i menneskets historie – så uendelige betydningsfull selv om den handler om noe så tilsynelatende lite som et barns fødsel.

Det er som det berømt heter i Lukasevangeliets 2. kapittel: "Og mens de var der, kom tiden da hun skulle føde, og hun fødte sin sønn, den førstefødte." Hva erfarte egentlig Maria og Josef? Hva opplevde egentlig hyrdene? Hvilke tanker fantes hos dem som skrev ned fortellingen om det lille barnet?

Det er vel nettopp denne erfaringen evangelisten Lukas søker å gripe når han skriver: "Men Maria tok vare på alt som ble sagt, og grunnet på det i sitt hjerte." Jeg tror vi også, trenger å finne tilbake til erfaringene. Mye religion synes å handle om dogmer, ritualer, institusjoner og regler. Men hva med de opprinnelige opplevelsene? Hva var det som først beveget sinnene? Hva er det som beveger våre sinn?

Det er ved å finne frem til de grunnleggende fortellingene og erfaringene, slik vi gjør med for eksempel juleevangeliet, vi kan finne svaret på de spørsmålene.

På konserten hørte jeg artistene Christian Ingebrigtsen og Gaute Ormåsen fremføre en ny sang de hadde skrevet, sammen med Trine Rein – alle tre sangere med både stemmeprakt og tankemessig dybde. Sangen heter "Den første julenatt" og handler om hva vi tenker – og bør tenke – dersom det faktisk skjedde, dette mysteriet på julenatt.

Klarer vi å finne veien tilbake, gjennom alle tradisjoner og tankemønstre, all kos og all smerte, og forstå den opprinnelige erfaringen? Kan vi kanskje dermed også selv erfare den trøst og det håp som ligger i dette budskapet, og som kan utgjøre en forskjell – her og nå? Jeg tror det.

Etter dagens andakt skal dere få høre "Den første julenatt". Ta det som denne julens aller siste julesang – eller eventuelt en veldig tidlig start på neste jul! Uansett er dette både ord og melodi som er verdt å lytte til.

Henrik Syse

Musikk: Christian Ingebrigtsen,Trine Rein og Gaute Ormåsen - "Den første julenatt"