NRK Meny
Normal

Morgenandakten mandag 16. januar

Viktigst i 2017

Andreas Hegertun

Det er et nytt år og jeg tenkte denne morgenen å dele et glimt av en gammel historie som jeg tror kan lære oss noe, særlig i vår tid.

450 år f. Kr. Fikk Nehemja, en jøde som bodde i Babylon, høre om hvor elendig folket hans som bodde i Jerusalem hadde det. Babylonerne hadde ødelagt muren rundt Jerusalem, så nå var det fritt frem for lokale krigsherrer å plyndre og herje i byen.

Da Nehemja kom til byen så han at problemene var endeløse. Økonomien var dårlig, gatene dårlige. Internett var sikkert kjempetreigt. Men det var én ting som var viktigere enn noe annet. Muren rundt byen måtte bygges opp igjen. For uten sikkerhet ville bare ydmykelsen, utryggheten, kortsiktigheten i økonomien fortsette.

Så Nehemja bestemte seg; "Jeg skal bygge denne muren." I begynnelsen lo alle av han; "For et håpløst prosjekt Nehemja!" Men han var målrettet og fikk etter hvert sving på sakene.

Da ble en av krigsherrene, Sanballat, bekymret. Han bestemte seg for å lokke Nehemja bort fra muren og arbeidet der, for så å drepe han. "Nehemja; Kan ikke vi ta en kaffe?" Budet kom til muren, Nehemja klatret ned stigen leste invitasjonen og svarte, og hør nå: "Jeg er opptatt med et stort arbeid og kan ikke komme."

Sanballat ble forbitret. Igjen og igjen spurte han Nehemja. "Kom igjen, du jobber ikke hele tiden. Det er bare hyggelig, vi tar en prat." Men fire ganger til svarte Nehemja akkurat det samme. "Jeg er opptatt med et stort arbeid og kan ikke komme."

Nehemja var så fokusert på hva som var hans viktigste oppgave og han nektet å la noe eller noen komme i veien for det. Og han fikk fullført den muren.

Nå har vi begynt et nytt år. Vi har gjort opp status. Veid oss og funnet ut at vi må begynne å jogge mer, spise sunnere og se mindre på TV. Men hvis vi går dypere og jeg stiller deg dette spørsmålet: Hva er din mur som du må bygge? Hva er ditt store arbeid som du ikke kan la noe ødelegge for i 2017?

Du som har barn kan kanskje gå inn på rommet deres etter at de har sovnet i kveld. Se på de og si, så lavt at de ikke våkner og ødelegger natten din selvfølgelig: "Jeg er opptatt med et stort arbeid", akkurat her.

Eller kanskje har du en nær deg som er syk. Som du vet vil trenge mye av deg i året som ligger foran. "Jeg er opptatt med et stort arbeid og kan ikke komme."

For kanskje kunne du reist mer, tjent mer penger, men du vet hva som er ditt viktigste arbeid nå. Hvem du trenger å ta deg av. Hva du ikke kan miste. For dette er ditt fokus for 2017.

Andreas Hegertun

Musikk: Alison Kraus – "Down to the river to pray"