Morgenandakten mandag 13. januar

Klesbyttefest

Edel Merete Gervin
Foto: Christen Gervin

Paulus' første brev til Timoteus 6, 7- 8

På lørdag var jeg på klesbyttefest. Det var et yrende liv på menighetshuset, med ivrige mennesker på jakt etter fine klesplagg. Alle hadde med seg noen plagg hjemmefra, som de ville bytte i noe annet.

Jeg hadde tatt med meg en rød kjole som jeg hadde arvet av en venninne. «Hvorfor bruker jeg aldri den?» tenkte jeg, da jeg kvelden før gikk gjennom klesskapet mitt. «Den er jo veldig fin, men den er nok ikke helt min stil.» Jeg fant frem seks plagg, inkludert den røde kjolen, som jeg måtte erkjenne at jeg ikke brukte. Disse ville jeg gi en ny sjanse!

På byttefesten ble klærne jeg hadde med registrert i innleveringen, og jeg fikk en kvittering på hvor mye jeg kunne hente ut. Mange frivillige var i sving med å sortere alle klærne som kom inn. Jeg kunne se at den røde kjolen min forsvant inn i lokalet og ble hengt opp på stativet merket med «kjoler». Så snart alle klærne var på plass, åpnet selve byttefesten, og utenfor døren sto en hel flokk spente mennesker, klare for å lete seg frem til fine skatter.

Det var utrolig mange plagg som skiftet eier denne formiddagen, mange fant noe som de gjerne ville ha med seg hjem. Det ble kø foran de provisoriske prøverommene som var satt opp. «Denne jakken var så fin, synes du den passer til meg?», spurte en mann. Den satt perfekt!

«Wow! Se på denne!», sa en ung jente, og holdt opp den røde kjolen min. Akkurat det, var skikkelig fint å oppleve.

Byttefesten ble arrangert i forbindelse med Klimafestivalen §112 som foregår i hele landet akkurat nå. Klimafestivalen skjer i januar hvert år, og målet er å spre kunnskap og å inspirere folk til et grønnere liv.

Å gå på byttefest er en grønnere måte å fornye garderoben på. Produksjon av klær er et stort problem for miljøet. Ifølge FN slipper klesindustrien ut mer Co2 enn all flytrafikk og sjøfart i verden. Ved å bytte klær istedet for å kaste og kjøpe nytt, begrenser vi avfall, og gir plaggene lengre levetid. Vi begrenser dessuten utslipp i forbindelse med transport.

Å lage byttefest kan du gjøre hvorsomhelst. På klassefesten, på venninnnekvelden eller på babysangen.

For tomhendte kom vi inn i verden og tomhendte må vi forlate den.
Har vi mat og klær, skal vi nøye oss med det.

Edel Merete Gervin

diakon i Bragernes menighet

Musikk: Cornelis Vreeswijk – "En fattig trubadur"