Morgenandakten mandag 1. oktober

Glede og angst

Ingvard Wilhelmsen
Foto: Jan M. Lillebø

Johannes 14, 27

God morgen!

La ikke hjertet blir grepet av angst. Tro på Gud og tro på meg. Dette er Jesu ord, og vi finner dem i evangeliet etter Johannes.

Det er forskjell på å ha angst og å la hjertet bli grepet av det. Angst er en Gudegitt gave, en venn i nøden, en beskyttelse mot farer. Gud har skapt oss med et rikt utvalg av følelser, hvorav de fleste er varsellamper.

Evnen til å kunne være glad er den eneste som er entydig positiv, og i Bibelen oppfordres vi til å glede oss så ofte og så mye som mulig. Ta gjerne gleder på forskudd, så får du dem minst en gang, kanskje to.

På den annen side kan evnen til å kunne identifisere farer være livreddende. Da reagerer kroppen med angst, indre uro, vi gjøres klar til å kjempe eller flykte. Å leve uten angst ville være livsfarlig.

Når Jesus advarer mot å la hjertet bli grepet av angst, tror jeg han mener at vi skal reservere angstreaksjonen for det som er ekte farlig. Det er nemlig lett å tolke situasjoner eller opplevelser som farlige, uten at de egentlig er det. Da kan hjertet bli grepet av angst, og det er verken sunt eller nyttig å gå med angst mer eller mindre kontinuerlig. Det er også utrolig trøttende, og det er derfor det er så viktig å tolke situasjoner rett.

Vi lever i en verden hvor alt kan skje, hele tiden. Hvis vi vil oppleve fred i sinnet må vi velge det. Selv om vi lever med usikkerhet og risiko kan vi inntil videre velge å tro at vi er trygge. En forutsetning for at dette skal virke er du ikke bare slutter å gruble over ting som du ikke kan gjøre noe med, du må også oppfører deg som om du mener det.

Ved siden av den psykologiske siden av angst er det noe annet du heller kan tenke gjennom, hvis du vil. Jeg tror at Gud har skapt oss og at det Jesus sier om angst ikke er uoppnåelige idealer for de modige og sterke. Det kan gi en ekstra trygghet å velge å tro på Gud og be om hans fred. Da blir vi fortsatt redd når det er på sin plass å være redd, men hjertet er ikke grepet av angst, men av fred.

Akkurat som angstreaksjonen er en Gudegitt gave kan også fred og ro i sinnet være en Gudegitt gave, noe vi kan be om og velge å ta imot. Som Jesus sier senere i Johannes evangelium (14, 27): Fred etterlater jeg dere. Min fred gir jeg dere, ikke den fred som verden gir. La ikke hjertet bli grepet av angst og motløshet. Jesus har helt rett. Malplassert og unyttig angst fører ofte til motløshet. Ha en fredfylt dag!

Ingvard Wilhelmsen

lege og professor emeritus med hypokondri som spesialfelt

Musikk: Carola – "Bred dina vida vingar"