Morgenandakten 20. september

Hva kan vi vite om Gud?

Vebjørn Selbekk, redaktør i avisa Dagen
Foto: Jon Bolstad / NRK

Det er mulig dette er i overkant store spørsmål på en mandag morgen, men det får våge seg. Jeg tar sats, her kommer de: Hvem er egentlig Gud? Hvordan er Han? Ja, hva kan vi i det hele tatt vite om Ham? Er Gud sint på meg, er Han ute etter å dømme meg eller er Han rett og slett uinteressert i meg?

Gudsbilder, kalles det gjerne dette fenomenet, våre forestillinger om Gud og hvordan Han er.

For meg har alltid nøkkelen til dette mysteriet vært å finne i et bestemt vers ii Johannes-evangeliet.

Det begynner nettopp med det gåtefulle ved Gud. «Ingen har noen gang sett Gud», står det. Men det stopper heldigvis ikke der. For Gud er ikke bare i skyggene, uoppnåelig, utilgjengelig, ukjent, fjern, uinteressert.

Nei, verset fortsetter med et «men». «Men», står det, «den enbårne, som er Gud og som er i Fars favn, han har vist oss hvem han er».

Den enbårne, det er Jesus, det. Svaret på alle disse spørsmålene om Gud og hans relasjon til oss mennesker finner vi hos Jesus.

Folk sier så mye forskjellig om Gud, det er også mange anklager å høre mot ham. Men med Jesus er det ganske annerledes. Det er få som har trøbbel med ham.

Jesus har blitt et symbol på mildhet, godhet og selvutslettende kjærlighet for folk i ulike kulturer og tidsepoker. De har omfavnet historiene om Jesus. De har følt seg sett og elsket av Ham.

For Jesus møtte alle mennesker med kjærlighet og respekt, enten det dreide seg om de kriminelle, de prostituerte eller de tilsynelatende rike og vellykkede, som hadde like stort behov for tilgivelse som alle andre. Jesus har nøkkelen til alles hjerter. Han har vært en av oss, vandret blant oss.

Og så er det altså akkurat slik Gud er. Det er faktisk mulig å vite noe om Gud. Det er en som har vist oss hvem Gud er. I Jesu liv, i hans møte med mennesker og nærhet med oss alle, i hans død og i hans oppstandelse, så ser vi Gud.

Vebjørn Selbekk

Redaktør, Dagen

Musikk: "Aks av gull" med Kjell Inge Torgersen