Hopp til innhold

Morgenandakt torsdag 3. juni

”Du kan ingen ting ta med deg dit du går” synger den svenske trubaduren Cornelis Vreeswijk i en gammel vise fra 60-tallet. Og fortsatt synges og nynnes det på dette refrenget. Kanskje fordi ordene rommer en sannhet vi alle kjenner, men kanskje ønsker å skyve litt foran oss!

Cornelius Wreeswijk var vel ikke akkurat kjent for å synge sanger som gikk rett hjem i Bedehusland. Han var ganske dristig både i livsstil og utrykksform. Men i denne enkle visa berører han en kristen sannhet som kunne vært tatt rett ut av Bibelen selv,- slik det heter i dagens bibeltekst fra 1. Timoteusbrev 6,7:
”For tomhendte kom vi inn i verden og tomhendte må vi forlate den”.

Det er noe inni oss mennesker som protesterer mot at det skal være sånn. Det har det vært til alle tider. For et par måneder siden var jeg i Egypt. Besøkte pyramider og gravkamre! Du verden hva faraoene og annet fintfolk hadde med seg i graven. Sølv og gull, våpen og utstyr, slaver og dyr, mat og drikke. Og på toppen av det hele ble de balsamert så dyktig at kroppene kunne holde seg i tusener av år. De ville sikre seg for livet etter døden!
Og her hjemme ble jo det berømte Osebergskipet gravd ut av en gravhaug i Tønsberg for 100 år siden. Ikke nok med at de døde hadde med seg våpen, klær og vevde tepper gjennom dødens port. De hadde for sikkerhets skyld med seg en hel båt i graven!

Men ut av alle disse flotte gravkamre og overfylte gravhauger skriker disse ordene mot oss: ”Tomhendte kom vi inn i verden og tomhendte må vi forlate den”. Og gjennom de senere ti-år er det den svenske trubaduren som stadig har minnet oss på det: Du kan ingen ting ta med deg dit du går!”

Eller er det helt sikkert at det er sånn? Nei! Èn ting vet jeg at jeg ikke skal gi fra meg den dagen jeg dør. Jeg skal ikke gi fra meg Jesus når jeg dør! Det er det eneste jeg virkelig eier,- både i liv og i død. Den dagen jeg ble døpt og presten øste vann over hodet mitt lød ordene: ”Jeg tegner deg med det hellige korsets tegn til et vitnesbyrd om at du skal tilhøre den korsfestede og oppstandne Jesus Kristus!”

Jeg skal ikke gi fra meg Jesus når jeg dør. For har jeg lagt mitt liv i Hans hender her i livet, er det min tro og mitt håp at hans hender også vil holde rundt meg den dag det blir min tur til å gå over dødens terskel.
”Alt kan du få for penger – bortsett fra det som er noe verdt!” heter det i et gammelt visdomsord. For tro og håp,- kjærlighet og tilgivelse,- nærhet og fellesskap er aldri til salgs. Det kan aldri kjøpes. Det kan bare tas imot som gaver. Og kan bare gis videre uten fortjeneste!

David Gjerp

Musikk: En fattig trubadur, Cornelis Vreeswijk

Skog