Med nye øyne

Det hender ikke sjelden at mennesker blir forvandlet når de virkelig blir kjent med fortellingen om Jesus. De ser seg selv og Guds kjærlighet med nye øyne, sier Asbjørn Kvalbein.

Asbjørn Kvalbein.
Foto: Privat bilde

I slutten av 1941 ble Amerika dratt inn i andre verdenskrig. Det skjedde ved at Japan angrep den amerikanske flåtebasen Pearl Harbor i Stillehavet. Lederen for dette luftangrepet med 860 fly var en japaner som het Fuchida.

En amerikansk flyger ble engasjert i å hevne angrepet. Noen måneder senere førte han et B-25 bombefly og slapp bomber over den japanske byen Nagoya.

Men etter å ha sluppet bombene, fløy han inn i tykk tåke, kom ut av kurs, gikk tom for drivstoff og ble nødt til å skyte seg ut. Jacob DeShazer, som han het, ble tatt til fange av japanerne, torturert og truet med dødsstraff. I nærmere to år led krigsfangen av sult, forkjølelse og dysenteri.

Men i mai 1944 fikk DeShazer en bibel. Vakten sa: «Du kan beholde den i tre uker.» Krigsfangen grep Bibelen, klemte den til brystet, leste sent og tidlig, kom gjennom den flere ganger og lærte viktige ord utenat. Han ble overbevist om at Jesus Kristus var den frelseren han trengte.

Ved å lese om Jesus fikk han klart for seg hvor viktig det er å elske sine fiender. Fra nå av bestemte han seg for å forholde seg annerledes til vokterne. Hver morgen hilste han vennlig på dem, han ba for dem og sa gode ord til dem. Snart opptrådte de annerledes også overfor ham, og de kunne av og til gi ham ekstra mat eller noe han trengte.

Etter krigen vendte DeShazer tilbake til Japan som misjonær. Han skrev ned i en brosjyre hva han hadde opplevd, den ble spredt over hele landet, og tusener ville møte denne mannen som kunne elske og tilgi sine fiender. Den tidligere flygeren startet en kristen menighet nettopp i Nagoya, byen han noen år før hadde bombet.

Særlig én person ble grepet av vitnesbyrdet fra DeShazer. Det var Fuchida, som hadde ledet det første angrepet på USA. DeShazer ble misjonær i Japan. Fuchida ble forkynner for sitt eget folk.

Det hender ikke sjelden at mennesker blir forvandlet når de virkelig blir kjent med Bibelen og fortellingen om Jesus. De ser seg selv, holdningene sine og Guds kjærlighet med nye øyne. De får øynene opp for det kristne håpet, de begynner å ane hvilken arv Gud har gjort i stand for dem som vil tro.

Apostelen Paulus skrev til de troende i byen Efesus, og da fortalte han hva som er viktig for ham når han ber: «Jeg ber om at vår Herre Jesu Kristi Gud, herlighetens Far, må … gi deres hjerter opplyste øyne, så dere kan forstå hvilket håp han har kalt dere til, og hvor rik på herlighet hans arv er blant de hellige» (Ef 1,15–23). Et enestående håp og en arv rik på herlighet er verdt å få øye på.

 

Skriv e-post til Asbjørn Kvalbein her.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Ingamay Hörnberg synge den amerikanske salmen med svensk tittel ”Ljuvligt och kärleksfullt”.

Hør andakten 5. juni.