NRK Meny
Normal

Med Jesu hjelp

Hilde-Anette Løvenskiold Kvam gir deg en nesten umulig utfordring i ukas siste morgenandakt.

Lego-Jesus
Foto: JONAS EKSTROMER / AFP

Jesus sier: Dere har hørt det er sagt: ' Du skal elske din neste og hate din fiende.' 44 Men jeg sier dere: Elsk deres fiender, velsign dem som forbanner dere, gjør godt mot dem som hater dere og be for dem som forfølger dere. 45 Så dere kan være barn av deres Far i himmelen. For han lar sin sol gå opp over onde og gode og lar det regne over dem som gjør rett og dem som gjør urett. 46 Om dere elsker dem som elsker dere, er det noe å lønne dere for? Gjør ikke tollerne det samme? 47 Og om dere hilser vennlig på deres egne, er det noe storartet? Gjør ikke hedningene det samme? 48 Vær da fullkomne slik som deres himmelske Far er fullkommen.

Selv den beste kan gi opp av en slik utfordring. Hvem klarer dette? Hva kan Jesus ha ment med å stille opp slike utimatium?

Det er flere måter å gripe dette an på. Vi kan si: Dette er umulig! For så og glemme det hele. Ferdig med den saken. Det er litt vel defensivt. Og neppe hva Jesus mente. Vi kan selvsagt brette opp ermene, gyve løs og prøve så godt vi kan. Det er mange som velger den metoden. De kommer et godt stykke på veien. Mye godt forsoningsarbeid er gjort på den måten. Mange gode gjerninger har også blitt frembrakt. Men vi ser også at mange på denne vegen blir helt utslitt. De kommer til et punkt hvor de ikke orker mer. Det er de færreste som på nytt og på nytt bretter opp ermene sine, uten at de har et sted å hente inspirasjon og krefter fra.

Derfor er en tredje vei mulig. På den vegen kan vi leve hele livet. Det er å innse at vi på den ene siden ikke har sjans til å bli fullkommne og elske våre fiender av et helt hjerte. Men på den andre siden har erfaring om at ved Jesu hjelp kan alt skje. Ved å gå til han og si: Dette klarer jeg ikke, kan han helbrede hjerter og forvandle mennesker. Jeg har sett det skjedd og jeg vet det vil skje igjen.

Elsk deres fiender, med Jesu hjelp. Gå til han hver gang du mislykkes og få en ny sjanse til å prøve på nytt. Det å innse både vår maktesløshet, men også vår mulighet til å stadig prøve på nytt. Ved å velge det alternativet har vi ikke sagt noe om hvor godt vi klarer det, men det sier noe om retningen på livene våre. Vi vet hvilken retning vi ønsker å gå. Vi vet til hvem vi ønsker å gå. Det gir oss felleskap med Jesus. Han gir oss pågangsmot og livsmot langt utover hva vi selv trodde kunne skje.