Lystryp kirke, Jylland, Danmark

Hvilke konsekvenser kan det få for et menneske i dag å møte Herren og få øynene åpnet av ham? Kunstneren Arnt Uhre forteller om overnaturlige opplevelser.

Lystrup kirke, Jylland
Foto: Lystrup menighet

Fellesnordisk gudstjeneste, Lystrup Kirke ved Århus

Anne Reiter fra Odense Domkirke er dagens prest og har invitert maleren Arnt Uhre til å vise sine bilder det har gitt ham, siden det øyeblik i Paris, hvor veggen plutselig åpnet seg foran ham og en skikkelse gikk ham i møte omgitt av lys.

Var det Herren? Det er Arnt Uhre overbevist om.

Anne Reiter og Arnt Uhre

Anne Reiter og Arnt Uhre

Foto: Danmarks Radio

I en dialogpreken med Anne Reiter forteller han om den begivenhet som endret hans liv for alltid og satte varige spor i hans kunst. For det viste seg at han var nødt til å male det han hadde sett, og det ble aldeles ikke vel mottatt av omverdenen.

Men selv om han måtte oppleve at vennene stod nedenfor hans vinduer og ropte at de ikke ville komme opp i ateliet, før Arnt var holdt opp med å male "ham der", så holder han fast på at han ikke ville ha vært det foruten. Og det enda selv om han som egentlig var i gang med en lovende karriere, plutselig måtte erkjenne at han ikke lengre kunne selge sine bilder.

Treenigheten

Treenigheten

Foto: Danmarks Radio / Malt av Arnt Uhre

Lystrup Kirke er et moderne kirkesenter som ligger i en forstad til Danmarks nest største by, Århus.

Den 18 år gamle kirken er tegnet av ”Arkitektgruppen Regnbuen”. Det stilrene, nøkterne kirkerom er normalt aldeles dominert av Hans Bergs altertavle: En kjempestor kobberport som står litt på klem.

Men i dag er kirken ikke til å kjenne igjen, for rommet er nærmest omdannet til et galleri, og uanset hvor menigheten og seerne retter blikket, møtes deres øyne av store, kraftfulle malerier av den danske kunstner Arnt Uhre.

I dagens evangelium blir en blind seende, takket være et møte med Jesus ved Jerikos byport.

Men hvilke konsekvenser kan det få for et menneske i dag å møte Herren og få øynene åpnet av ham?

Anne Reiter og Arnt Uhre

Anne Reiter og Arnt Uhre

Foto: Danmarks Radio