NRK Meny
Normal

Lysere tider

Leif Magne Helgesen er sokneprest på Svalbard og ukas andaktsholder i NRK P1.

Leif Magne Helgesen
Foto: Henning Vik / WestFoto

I går var det åttende mars. Det er en helt spesiell dag i Longyearbyen. Etter en lang vinter hvor mørket har vart i flere måneder, kommer endelig sollyset tilbake. Hvis det ikke er overskyet, titter sola fram over breen og skinner ned i Longyearbyen denne dagen.

Selve polarnatten varer i tre og en halv måned, og tok slutt 16. februar da solen brøt horisonten. Men det tar noen uker før sola kommer så høyt at den kan skinne ned på folket i Longyearbyen. Denne uka er det solfest både for voksne og barn! I går hadde vi en kort gudstjeneste i Svalbard Kirke, for så å gå ut og møte solen som viste seg over isbreen i sør. Vi har grunn til å være glade! Lyset gjør godt på kropp og sjel.

Mørketiden kan være en god tid. Den har sine nyanser, med tussmørkeperioden da solen ligger 6 grader under horisonten. Det gir en helt spesiell tid hvor fjell og is farges i den polare blåfarge – som om Gud sitter på sitt blå loft og speiler seg på fjell og dal.

Det er vakkert her i nord, både med solens glans nå fremover, og i den tid vi har bak oss. Det må være kjekt for Gud, at menneskene som lever på denne underlige plassen i det kolde landskapet i nord, er så stolt over skaperverket. Kunstneren må glede seg når naturelskere fra hele verden setter kurs mot nord for å hylle det store kunstverket.

Likevel, det er mer lys på Svalbard gjennom året, enn det er i sør. Faktisk har vi tusen timer mer lys i året enn rundt ekvator. Selv på det mørkeste, midt i polarnatten, er det lys. Den som vil se lyset, ser det!

Slik også med Guds finger oppe i det hele. Den som vil se Gud, kan se spor av hans henders gjerning. Gud som skaper, har ikke forlatt sin klode. I begynnelsen var jorden øde og tom, og mørke lå over havdypet, står det i begynnelsen av Bibelen. Vi leser videre: ”Men Guds Ånd svevet over vannet.”

Gud var tilstede i begynnelsen, slik også i dag. Guds Ånd svever fremdeles over hav og is, fjord og fjell. Gud sa: ”Det bli lys!”. Og det ble lys.

Vi kan glede oss over lyset som har kommet tilbake. Vi kan glede oss over alt det skapte, livet som lever. Vi kan synge ut slik som det står skrevet i salme 8 i Gamle Testamentet:

Herre, vår Gud, hvor herlig ditt navn er over hele jorden. Du som har utbredt din prakt på himmelen.