Lysende advent

Da Gud lot jord og himmel møtes, tente Han evighetens lys for alle mennesker. Det er noe godt og varmt over advent, sier Per Anders Nordengen.

Per Anders Nordengen
Foto: Helge Gudmundsen / NRK

Advent er blant de nydeligste tidene i året, synes jeg. Da brytes høstmørket av alle lysene som tennes i julegater, på stuebord, i vinduer og på adventskranser. Det er som om alle adventslysene gjør det varmere både innvendig og utvendig i disse kalde desemberdagene. Adventslysene kan også smelte kalde sinn og tine is-hjerter. Alle lysene vitner om håp i mørketid.

I går tente vi det tredje adventslyset. Vi tenner lys i juletiden for å minnes at Gud kom med livets lys til vår jord. Vi tenner lys for å bryte mørket, vi gjør det for å varme,- og vi tenner lys for de som trenger en strime av lys i livsmørket. Derfor liker jeg så godt en av advents-sangene i den nye salmeboken som bærer i seg alle lysets gode perspektiver. Det er Eyvind Skeie som har satt ord på det når han sier:

Vi tenner lys for ham som ga oss solen,
Og lar oss leve på den gode jord.
Vi tenner lys for alle barn i verden.
Vi tenner lys for søsken, far og mor.

Adventslysene tenner vi med forventning og i håp. Advent betyr komme og ankomst. Vi venter på Han som kom til jorden som verdens lys, og som stadig kommer til oss med håp og tilhørighet. Han kom for å la det gå opp lys for oss, og for selv å være et lys som ikke slukker til håp for alle mennesker. Han ønsker at mennesker som opplever livet som en vandring i mørke, skal få tent varmende håpslys på livsveien.

Da Gud lot jord og himmel møtes, tente Han evighetens lys for alle mennesker. Det er noe godt og varmt over advent, --- fordi vi fyller den gode ventetiden med lys i mørke desemberkvelder.

Derfor handler denne tiden også om å tenne lys for hverandre slik at vi kan gjøre livet litt lysere for noen av våre medmennesker. Det er bedre å tenne lys i mørket enn bare å kritisere mørket. For ingen kan hjelpe alle, men alle kan lyse opp livsveien for noen. I en julebønn sier vi; ”La julen bringe lys til alle syke, ensomme, sørgende, lidende og sultne. La ditt lys smelte frosne sinn. Og la julens varme tenne lys i vår verden”.

Profeten Jesaja ordla seg slik allerede mange århundrer før Jesu komme om håpslyset som skulle fødes på vår jord:

Det folk som vandrer i mørket,
får se et stort lys;
over dem som bor i skyggelandet,
stråler lyset fram.
For et barn er oss født,
en sønn er oss gitt (Jes 9).

Skriv e-post til Per Anders Nordengen her.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører St. Martin in the Fields’ kor og orkester framføre ”For onto us a child is born” fra Händels Messias.

Andakt 15.12.08 ved Per Anders Nordengen