Hopp til innhold

Lunner i Oppland

Sagnet forteller at Hellig Olav på sin kristningsferd kom til Haakenstad i Lunner. Kongen så mot kveldssola i vest og sa: "Der skulle være et herlig sted å bygge en kirke for den Herre Krist."

Lunner kirke
Foto: John Erling Blad).

Det blir gudstjeneste i Lunner kirke i Oppland. Det er 2. søndag etter Kristi Åpenbaringsdag. Teksten står i Joh. 2, 1-11.

Preken er ved sokneprest Trygve Johansen, og ved orgelet sitter kantor Oscar mendoza. Lunner kammerkor blir dirigert av Hans Petter Erstad.

Salmene er fra Norsk salmebok på numrene 780 - Syng i stille morgonstunder, 274 - Himlens konge vil vi prise, 331 - Kom, kom og hør et gledens ord 69 (S-97) - O Jesus, du som fyller alt i alle og nummer 596 - I dine hender, Fader blid.

Om kirken
Lunner kirke er en steinkirke fra 1100-tallet, på Lunnertoppen i Lunner kommune i Oppland.

Lunner kirke var opprinnelig bare en steinkirke med et rundt steintårn i vest.

I 1780-årene ble tårnet revet, og kirken fikk påbygg av tømmer, slik at den ble til en korskirke, og den fikk dåpssakresti i 1930.

Trygve Johansen

Trygve Johansen

Foto: Helge Helgheim / NRK

De nyere delene i tre ble restaurert i 1987–1988, og da ble fundamentet til det runde steintårnet i vest avdekket – det eneste kjente runde steintårnet i Norge.

Over denne tårnfoten ble det etter restaureringen lagt et glassgolv slik at gjester i kirken kan se den opprinnelige konstruksjonen.

Kirken har to klokker. På den ene står: "Til hellige tempel dig kallder min røst, kom hid du bekymred hierte. Her finder du hvile, her rækkes dig trøst, af ham som paatog sig din smerte. Aar 1863 er denne klokke støbt af A. O. Holte paa Toten."

Utvendig er kirken prydet av i alt 9 figurer i stein. Det er ikke vanlig at landskirkene har så mange utsmykninger med så høy kvalitet. Det er virkelige og uvirkelige dyr og menneskeskikkelser av onde og gode makter som kjemper om menneskenes sjel. De er fra 1100-tallet.

Sagnet forteller at Hellig Olav på sin kristningsferd kom til Haakenstad i Lunner. Kongen så mot kveldssola i vest og sa: "Der skulle være et herlig sted å bygge en kirke for den Herre Krist." Da byggingen startet, kastet gygeren (gyger er en jotunkvinne) i Hvalebykampen stein. Mennene bad kongen stanse dette, men han svarte: "La gygeren bare kaste, vi har god bruk for steinen!"

Opplysnignene er hentet fra flere oppslagsverk.

Skog