NRK Meny
Normal

Livskunst

Livskunst er ikke strev for å kamuflere det vanskelige i livet. Livskunst er å legge alt i Guds hender. Da får vi hjelp til å se hvordan vi best kan leve med det vi strever med, sier Herborg Finnset Heiene.

Herborg Finnset Heiene.
Foto: Helge Helgheim / NRK

Her om dagen kjøpte jeg en stein. Den var ikke innfattet i en gullring eller et smykke. Den var ikke på noe vis glitrende eller spesiell. Du synes kanskje det høres dumt ut. Og likevel falt eg for den. Eg kan kjenne den nedi lomma mi. Eg ser den for meg. Den er heilt vanlig – og grå.

Ei jente på åtte-ni år stod med ei salgsbod på en av de mange bygdedager som sommeren i Norge er full av: Ho hadde ei eske med små steiner som havet gjennom hundrevis av år hadde vaska glatte og jevne, og det var en fint tegna plakat ved siden av: Kjøp en takknemlighetsstein, legg den i lomma, og tenk på en ting du er takknemlig for når du tar på den.

Eg falt for jenta og plakaten. Eg kjøpte en takknemlighetsstein.

En stein tel å ha i lomma. Den er liten, og grå og glatt, men eg kan kjenne at den har noen kanter, - slik livet også har det.

Eg håper den steinen blir følget mitt ei stund. For meg handler den om livskunst. Om å se alt det gode som Skaperen har ødsla over oss av velsignelser. Den handler om livskunst. Livskunst er et fint ord. Livskunst er også å legge livet i Guds hender. Eg trur ikkje han Paulus hadde takknemlighetsstein i lomma, men han kunne noe om livskunst. Hør hva han skriver til vennene sine i Roma.

Livskunst er ikke strev for å kamuflere det vanskelige i livet. Livskunst er å legge alt i Guds hender. Da får vi hjelp til å se hvordan vi best kan leve med det vi strever med. En takknemlighetsstein i lomma kan være en hjelp til å leite fram velsignelsene i livet, for også gråsteinen bærer med seg velsignelsen.

Skriv til Herborg Finnset Heiene.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Bodø Domkor, med Ragnhild Strauman Halstensen som dirigent og Rita Ørnes som solist, synge en salme fra Kåfjord i Nord-Troms som på norsk har tittelen ”Løfter hodet mens jeg synger”.

Hør andakten 30/8.