NRK Meny
Normal

Leve i lyset

Lyset og våren skal også minne oss om Guds gavmildhet. Den Gud som en gang skapte ei blomstrende jord, skaper fortsatt gjennom kraften fra ordet. Vi har all grunn til å gå den lyse årstid i møte med forventning, sier Bjørg Kjersti Myren.

Bjørg Kjersti Hanssen Myren.
Foto: Helge Helgheim / NRK

Teksten er fra Ef. 5, 1-10.

Det er vår – den tida som mange av oss har venta på i fleire måneder nå. Vi lengter mot varmere dager. Vi gleder oss til å oppleve at naturen igjen får farge og nytt liv. Mange steder i landet vårt er fortsatt mest prega av vinteren. Men det vårtegnet som kanskje betyr aller mest for oss, det kan vi nyte, sjøl aller lengst mot nord.

Det er lyset! Lyset bringer fram livet ikke bare i naturen rundt oss, men det gjør også noe med oss mennesker. Mange opplever at lengre og lysere dager gir en vintersliten kropp ny energi og overskudd.

Lyset – det er et viktig bilde og begrep også i kristen tro. Det er vel ikke så rart når en tenker på hvilken avgjørende og livsskapende kraft det er. Noe av det første Bibelen forteller er hvordan Gud skaper det gode lyset over ei mørk og øde jord.

Paulus skriver også i sine brev nettopp om lyset. Fra naturen henter han bilder som beskriver lyset som ei forutsetning for vekst og grøde. Lysets frukt, sier Paulus, er all godhet, rettferd og sannhet.

Lyset fra Gud er et lys som ikke er avhengig av årstidene, men det er ei skapende kraft som alltid er der for oss. Det handler ikke først og fremst om å ta seg sammen for å prestere noe. Det handler om å være åpen og vende seg mot Gud og hans ord, like takknemlig som vi i vår del av verden tar i mot sola og vårlyset når det kommer. Guds lys har både evne til å forløse de gode kreftene i oss, og skape noe helt nytt, langt ut over det vi makter av oss sjøl.

Han som sa om seg sjøl at han er verdens lys, han gjorde det mulig. Han viste oss hva godhet og rettferd og sannhet her. Han viste oss en Gud som ønsker oss alt godt.

Lyset og våren som vi nå får oppleve, skal også minne oss om Guds gavmildhet.

Den Gud som en gang skapte ei blomstrende jord, han skaper fortsatt gjennom den kraft hans ord har. Vi har all grunn til å gå den lyse årstid i møte med forventning!

Skriv e-post til Bjørg Kjersti Myren

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Ola Bremnes og Bodø Domkor med "O Gud, som har din kirke".

Hør andakten 15. april 2008