Ledet av en stjerne

Da himmelen flammet opp over Betlehem julenatt, kom Gud til oss som et barn. Født i en stall av en ugift mor er egentlig et dårlig utgangspunkt for livet, sier Dag Aakre.

Dag Aakre
Foto: Per Frogner

Teksten er fra  Luk. 2, 1-4.

God morgen. Adventstiden er over. I dag skal julens sanger synges og det gamle evangeliet leses i kirker, hus og hytter. Maria blir mor. Betlehem er byen. Stallen er stedet der underet skjer. Men før vi kommer dit, sender jeg noen varme tanker til en annen kvinne i by langt nærmere. Hun søkte ly hun også. I en svært så enkel bolig.

Jeg traff henne i en brakke. Den hadde stått der lenge, tom og forlatt. Brunfargen ble grå og gikk i ett med skitne bygater og møkkete vinduer.

En dag på høsten skjedde det noe. I en sen nattetime ble låsen dirket opp, og en husløs jente flyttet inn sammen med sin venn. Hun trengte tak over hodet noen dager. Hun pleide ikke å ta seg til rette på denne måten. Men nå var det krise.

Det var kald vintermorgen da jeg besøkte henne. På veien bort til brakka tråkket jeg fotspor i årets første snø. Inni brakka satt hun sammenkrøpet i en krok. Kjæresten hadde dratt. Gud vet hvor. Hun var alene.

"Det er ikke plass noen steder", var det første hun sa. ”Jeg har ringt til alle hospitsene. Det er fullt over alt”. Hun tullet teppet tett rundt seg. Lente hodet mot veggen og sukket. Hun satt på madrassen. Jeg på en stol. Det ble ingen ordentlig samtale. Ord duger ikke når mørket er stort. Det er bedre å vente enn å prate.

Først i ettertid har jeg skjønt den rare følelsen jeg satt med. Det var en slags gjenkjennelse som meg undret meg over. Hjemløsheten hennes minner meg om juleevangeliet. Det var ikke plass til Maria heller. Ikke i Betlehems herberger og ikke noe annet sted.

Men en stall stod tom under skinnet av en stjerne. Og stallen ble barnets første hjem. Vi var langt unna Betlehem. Ikke i en stall på markene, men i en brakke tett inntil motorveien. Ikke under skinnet av en stjerne, men i lyset av en gatelykt. Et steinkast bortenfor sosialkontoret. Like før jul.

Da himmelen flammet opp over Betlehem julenatt, kom Gud til oss som et barn. Født i en stall av en ugift mor er egentlig et dårlig utgangspunkt for livet. Var Gud opptatt av sitt rykte, ville han neppe ha kommet sånn. Men det var fred, frelse og hellig nærvær Gud var opptatt av.

Han svarte på vår nød med Ordet som ble menneske. Derfor lød englesangen over markene rundt Betlehem: Ære være Gud i det høyeste, og fred på jorden blant mennesker som Gud har glede i!

Ha en riktig fin dag!

Skriv e-post til Dag Aakre her.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Anne Vada synge ”Ledet av en stjerne”.

Hør andakten 24. desember 2007.