NRK Meny
Normal

Kjenne dine veier

Jeg tenker at det må være like mange veier å gå som det er mennesker rundt oss. Det går stier til hvert menneske, til nasjoner, til grupper i hele verden, sier Per Tveit.

Per Tveit og Per Arne Dahl
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Denne uke samtaler sentrumsprest Per Arne Dahl med komponist Per Tveit, som har multippel sklerose (MS).

Per Arne Dahl: Denne torsdag i juli skal vi lese fra en salme dedikert David – det er Salme 25, vers 4: ”Herre, vis meg dine veier og lær meg dine stier.” Har du tenkt på, Per, at han bruker flertall her, både om veier og stier?

Per Tveit: Jeg har tenkt på det, og tenkt på David som stod foran mange muligheter og kan trenge mange steder å bevege seg. Og det gjelder vel hele kirken, da. At vi kan regne med at det er plass for oss. At vi kan brukes med den vi er og hva vi kan. Men hvordan reagerer du da?

Dahl: Nei, jeg syns det er befriende at det brukes flertall. For jeg husker i oppveksten og på leirer da jeg var tenåring og ung. Jeg ville jo gjerne gå VEIEN, da! Men da var det en forkynnelse mange ganger som nesten fokuserte på at hvis du ikke kom på den ene veien i livet ditt, så ble alt gærnt. Når det gjaldt både utdannelse og livsledsager og hvor du skulle bo om du skulle reise ut eller om du skulle bo i Norge – altså den ene VEIEN!

Tveit: Var det derfor du ble prest, da?

Dahl: Ja, jeg ble prest, ja. Lurte samtidig på: Er det det jeg skal? Og jeg husker jeg bad om dette: Vis meg VEIEN! Og her sier faktisk David: Herre, vis meg dine VEIER og lær meg dine STIER! Og da tenker jeg at det betyr at vi kan kanskje som mennesker gå flere veier. Og når Gud er med og velsinger, så kan det bli meningsfylt både det ene og det andre. For Gud, han er en mester i å gi oss nye utgangspunkt for våre ulike livsveier og stier. Det er bare en som har gått den VEIEN strakt, og det er Jesus Kristus, som i Johannesevangeliet sier: Jeg er VEIEN, SANNHETEN og LIVET. Ingen kommer til Faderen uten ved meg.

Tveit: Jeg tenker at det må være like mange veier å gå som det er mennesker rundt oss. Det går stier til hvert menneske – medmenneske – til nasjoner, til grupper i hele verden. Det er utrolig mangfoldig.

Dahl: Herre, vis meg dine veier og lær meg dine stier!

Skriv e-post til Per Arne Dahl her.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Ole Paus synge ”Lær meg å kjenne dine veie”.

Andakt 10.07.08 ved Per Arne Dahl og Per Tveit