NRK Meny
Normal

Kjærligheten tvinger oss

Vi har også fått et kall gjennom vår dåp. Og kallet er at vi skal følge Jesu eksempel gjennom våre liv, ved at det vi tror på preger oss i vår hverdag, sieer Ola Smeplass.

Ola Smeplass
Foto: Privat bilde

Teksten er fra Matt. 14,1-12 – Han lot Johannes halshogge

God morgen.

I dag er det minnedag for døperen Johannes. Denne mannen har sin helt spesielle plass i Bibelhistorien. Vi vet at han var en slekning av Jesus, siden han var sønn av Jesu mor Marias kusine som het Elisabeth. Johannes er beskrevet slik i Matteusevangeliets 3.kapittel:

På den tiden sto døperen Johannes fram i ødemarken i Judea og forkynte: «Vend om, for himmelriket er kommet nær!» Det er om ham det er sagt ved profeten Jesaja.

Like etter dette leser vi om da Jesus lot seg døpe av Johannes. Johannes døde som et resultat av at kong Herodes lot han halshogge etter ønske fra sin datter. Johannes ord om frukt som skal svare til omvendelsen er en meget sterk og tydelig advarsel mot hykleri, om at det å la seg døpe uten at vi lar det preger oss er falskhet.

Det er Johannes martyrdød som markeres i store deler av den kristne kirke i dag. Johannes’ fødsel feires jo på St. Hans, og den er nøyaktig 6 måneder før jul.

Kunstnere som har beskrevet døperen Johannes har gjerne tatt fatt i dette med spesielle klær og den litt spesielle mat vi fikk beskrevet i sted. Johannes står i historien som en mann som var svært direkte i sin framferd, en mann med en sterk tro som ikke fulgte strømmen og som ikke la fingrene imellom, heller ikke overfor landsfyrsten Herodes.

Han var en mann med et helt spesielt mot, og det kostet han livet. For den kristne kirke er Johannes døperen en mann som skal inspirere oss til mot til å kjempe for det vi tror på, og å følger kallet vi har fått.

Vi har også fått et kall gjennom vår dåp. Og kallet er at vi skal følge Jesu eksempel gjennom våre liv, ved at det vi tror på preger oss i vår hverdag. Johannes oppfordrer oss i dag til å være ekte Jesu disipler.

Holder vi oss nær han er vi det.

Eller som vi leser i 2. korinterbrev. Kristi kjærlighet tvinger oss. Det er en god tvang.

Skriv til Ola Smeplass

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører den svenske gospelgruppa Choralerna framføre utdrag fra en gospelmusikal – ”Befriad”.

Andakt 29.08.08