NRK Meny
Normal

Jul i Kroken kirke

Julens største mysterium er at Gud stiger ned til det skapte og blir menneske. Det betyr lys i mørke, og i mørketid får dette god mening, sier sokneprest Birgit Lockersten.

Kroken kirke
Foto: Viggo Brox / NRK

Julaften
blir det familiegudstjeneste fra Kroken kirke i Tromsø. Det er julaften, og teksten står i Luk. 2, 1-14.

Preken er ved Gaute Nordbye, og liturg er Birgit Lockersten. Kantor Guttorm Lindquist spiller, og RiTØ-koret og Kroken barnegospel deltar.

Berit Lockertsen og Gaute Norbye
Foto: Viggo Brox / NRK

Salmene er fra Norsk salmebok: 49, 60, 54 og 56.

Det er salmene Å, kom nå med lovsang, Jeg er så glad hver julekveld, Glade jul og Deilig er jorden.

Kroken barnegospel deltar under forbønnen med "Solbarn, jordbarn" - dirigent Margrethe Lindquist. RiTØ-koret deltar med "Carlos of the Bells" - dirigent Guttorm Lindquist.

Hør familiegudstjeneste fra Kroken kirke 24. desember 2007.

1. juledag
blir det høytidsgudstjeneste fra Kroken kirke i Tromsø. Det er 1. juledag, og teksten står i Joh. 1,1-5 og 9-14.

Det er preken ved sokneprest Birgit Lockertsen, og liturg er kapellan Gaute Norbye. Kantor Guttorm Lindquist spiller, og RiTØ-koret deltar.

Norsk salmebok: 65, 29, 38, 47, 59, 3 (S-97), 54 og 556.

Det er salmene Kling no, klokka, Et barn er født i Betlehem, Det hev ei rose sprunge, En frelser er oss født i dag (høytidsverset), Fra fjord og fjære, Den store stjerna, Glade jul og Deilig er jorden.

 

Kroken kirke
Foto: Viggo Brox / NRK

Gleder seg
Hun gleder seg til første jul i Kroken kirke. 1. juledag skal hun preke for sin nye menighet. Hun ble ansatt i september, men har rukket å bli glad både i folk og kirke.

Kirke og kulturhus
Kroken kirke er også ny. Den ble innvidd pinsen i 2006, og det betyr at det er andre gangen det feires jul i denne høyreiste og vakre kirken. Det har blitt en synlig kirke som minner om forskjellen på helg og hverdag og er en stående invitasjon til høytid - i glede og sorg.

Kroken kirke er også blitt et kulturhus, et sted for ulike sammenkomster, et møtested for alle slags mennesker. Ja, kirkebygget er med på å gi ny identitet til en ung bydel i Tromsø.

Lengsler og forventninger
- For meg handler julaften mye om våre lengsler og hvordan Gud kommer oss i møte med sine lengsler og forventninger. Det er kapellan Gaute Nordby som bryter inn. Han skal holde prekenen på julaften og gleder seg stort. Han har vært i menigheten i 5 år og har opplevd ventetiden i bomberommet der de hadde kirkerom i mange år. Å flytte inn i ny kirke var som å gå fra mørke til lys, sier han.

Julen i Kroken kirke blir preget av mye sang. Gamle og gode julesanger blir hentet fram og når en fullsatt kirke synger ”Deilig er jorden”. Ja, da blir det en god opplevelse. Foruten mye fellessang blir det på julaften sang av Kroken barnegospel og RiTØ-koret. Sistnevnte kor er også med 1. juledag.

Hva slags kor er dette? Det organist i Kroken kirke, Guttorm Lindquist, som dirigerer koret, men koret har utenom det ingen tilknytning til kirken. Det er rett og slett et kor bestående av ansatte ved Universitetssykehuset i Tromsø.

To kirker - ett bygg
Kroken kirke er et helt spesielt kirkebygg. Foruten det store kirkerommet som vi blir kjent med på julaften og 1. juledag, fins det et mindre kirkerom nede i kjelleren. Det er kirkerommet for verdens nordligste døvemenighet. Rett og slett Døvekirken i Tromsø.

Når NRK besøker Kroken kirke denne julen, så vil vi være i to forskjellige kirkerom. 2. juledag vil nemlig døveprest Kjell Steinbru ønske velkommen til døvegudstjeneste. Der deltar koret ”Sammenzurium” og tekstleserne Arne Lundquist og Edvard Strand.

Julaften og 1. juledag samsender NRK1 og NRK P1, mens fjernsynet sender døvegudstjeneste fra Kroken kirke 2. påskedag, da radioen sender gudstjeneste fra Ytteren kirke i Mo i Rana.

Berit Lockertsen, Heidi Norbye, Guttorm Lundquist og Gaute Norbye

Staben i Kroken menighet

Foto: Viggo Brox / NRK