I storm og uvær

Det blåser opp til storm også blant salmene i "Ekstremvær-uka". Salmediktere har latt seg inspirere av frådende hav og sterke naturkrefter. Odd Nordstoga synger om tårnhøye bølger.

Odd Nordstoga.
Foto: NRK

 

Vi lar Odd Nordstoga slå an tonen. ”Tårnhøye bølger går”, en gresk salme som har røtter helt tilbake til 800-tallet. Salmedikter Elias Blix lot seg inspirere av naturkreftene langs nordlandskysten. Dette kommer til uttrykk i salmen ”En båt i stormen duva.”

Kine Hellebust, som synger salmen, har også skrevet melodien.”Men ofte ensom i brott og brann, i uværsnetter jeg seiler. Da ingen kjenning jeg har av land, og intet fyrtårn jeg peiler.”

Ja, slik skildrer Henry A. Tandberg naturkreftene i salmen ”Jeg er en seiler på livets hav”, og det er Bertine Zetlitz som synger. Men vær og vind er i stadig forandring.

Det kommer fram i salmen ”Himmelens stjernetegn” som Mannskoret Vestergabet synger.

Vestergabet
Foto: Sanden Media AS

”I slikt et vær får du bønner, Gud”! Er det noen som har sendt opp sukk til Gud når uværet braket løs, så er det Petter Dass. Selv opplevde han forlis. Kanskje det er derfor han i ”Aftensuk” ber for dem som er på havet. Bodø domkor synger, og denne Petter Dass-salmen er tonesatt av Ola Bremnes.

Ole Paus lar seg ikke overraske eller skremme av været: ”Som en storm skal det være, som en storm. Torden og lyn følger meg hjem.

Avslappet og med et aldri så lite snev av humor fortsetter Paus sin livsreise, en reise gjennom storm og uvær. Så blir det vel naturlig at Bodil Arnesen avslutter ”Salmer til alle tider” med Herrens velsignelse over alle slags mennesker og i all slags vær.

Min salme
Min salme hentet fra avisen Vårt Land, og i kveld er turen kommet til seniorkonsulent i DU, Gunhild Tvinnereim. Hun velger seg ”Lær meg å kjenne dine veie” som sin favorittsalme og sier:

Jeg har en forkjærlighet for folketoner, så jeg har en Ti-på-topp-liste der flere kniver om topp-plasseringen. Når jeg må velge bare en, må det bli ”Lær meg å kjenne dine veie.”

Egentlig har jeg veldig mange salmevers på ”harddisken”. Jeg har vokst opp i en tid og på et sted der vi pugget salmevers på skolen. Det var i Nordfjord.

Dessverre lærer jeg ikke like raskt nå som da, men mange av salmeversene jeg lærte, har fulgt meg gjennom livet. I spesielle faser blir de mer eller mindre viktige etter som de berører meg på ulikt vis. Når det gjelder ”Lær meg å kjenne dine veie”, har den en utrolig vakker melodi med vakre melodiske utforminger. Og så handler den om omsorg. Guds omsorg. Det er ikke alltid like lett å forstå hva som skjer med oss her i livet.

Forrige salmenøtt
Riktig svar sist søndag skulle være påskesalmen ”Som den gylne sol frembryter”. Vinnere av salmekruset ble Målfrid Slettan fra Søgne, Ole Arild Bø fra Fosnavåg og Kari Ruud fra Geithus.

Ny salmenøtt
Fra hvilken salme er strofen ”Bred ut ditt store hav i fryd” hentet?

Vil du være med i konkurransen, kan du svare her .

Du kan også skrive vanlig post til
Salmer til alle tider,
NRK,
7005 Trondheim.

Frist: Onsdag 3. oktober.