NRK Meny
Normal

I skyggen av deg selv

– Hvis jeg noen gang møter en engel, skal jeg si «frykt ikke».

Tigger
Foto: Vilde Mikkelsen / NRK

Det er en kamerat av meg som har bestemt seg for dette. Jeg synes det er en veldig sjarmerende idé. «Frykt ikke» er liksom selve englereplikken. Det er det de sier så å si hver gang de dukker opp i Bibelen. Men vennen min vil altså komme engelen i forkjøpet og si: «Frykt ikke, kjære engel. Det er bare meg.»

Jeg vet ikke om han kommer på det, hvis det først skulle skje at han møter noen. Kanskje blir synet så blendende at han mister munn og mæle. Eller kanskje synet tvert imot er så lite blendende at han ikke skjønner at det er en engel han står ovenfor?

Det siste kan nemlig godt hende. For oftest kommer Gud nær uten vinger og skinnende drakt. Som en fattig tigger, et lite barn eller en medvandrer på veien.

To menn gikk på veien fra Jerusalem til Emmaus etter påskehøytiden, da en tredje slo seg i følge med dem. De snakket sammen om hendelsene i Jerusalem, om korsfestelsen, om Jesus, og om de gamle skriftenes ord om Messias. «Deres øyne hindret dem i å se hvem de snakket med», forteller evangelisten. De så ikke at det var en gammel venn, at det var Jesus selv som gikk sammen med dem.

Det er ikke så rart. De visste jo at Jesus var død. Og deres blikk var nedslått av skuffelse og sorg. Det var først etterpå at de skjønte hvem de hadde slått følge med. Og da sa de: «Brant ikke hjertet i oss da han snakket med oss på veien?» Det var nettopp det. Noe i dem hadde merket det. Det var noe som skjedde inni dem, på den veien. Men de hadde ikke nærværelse nok til å stoppe opp å undre seg da.

Hvem vet hva vi kommer i nærheten av i dag. Kan hende øynene hindrer oss i å se, men hjertet enser kanskje et gudsnærvær. I skyggen av deg selv. En gnist som forteller at nå er du der du skal være. Det kan skje i en samtale med en venn eller fremmed. Det kan skje i en kirke eller i naturen. For Guds rike er midt i blant oss. Det kan skje når du tjener din neste, at du plutselig merker hvem som skjuler seg den andre. Hjertet ditt oppdager det. For det handler om en gammel venn. Ditt opphav, din skaper, som du hører til hos. I skyggen av deg selv.

Påsken forteller at verken død eller grav kunne fange Guds sønn. Den forteller at det tjukke forhenget som skjulte det aller helligste, revnet. Det hellige ble sluppet løs, Guds rike er midt i blant oss. Bruk hjertet ditt og se deg om.

Nils Terje Andersen

Musikk: Vamp - «I skyggen»