NRK Meny
Normal

Hvor bor Gud?

– På kontorlampa mi henger en glassengel, en ganske så liten en.

Glassengel
Foto: Helge Helgheim / NRK

Den er laget av knust glass, på Bymisjonens engleverksted. Slike engler lages i Oslo, i Bodø og snart i Trondheim. De første blei faktisk laga av biter fra knuste vinduer i Bodø Domkirke. En ekstra symbolikk kanskje. Små biter av knust glass pusles sammen, settes sammen til ei ny heilhet. Blir noe nytt, noe det ikke var før.

Og det er klare paralleller til menneskenes liv, tenker jeg – at det av det som er knust, kan oppstå noe nytt og vakkert.

Når jentene på «Lønn som fortjent» i Oslo lager engelen, pakker den pent ned i ei fin eske med ullvatt, legger ved en lapp med en hilsen – da er det mye som blir nytt. Det er ikke bare glassbitene som får nytt liv, men jentene også.

Veien fra rus er tung, og den er brolagt med fall og feller. Noen ganger skarpe skår og kanter. Det er mye knust liv, mange drømmer og håp som er gått i knas. Og i møte med dette slutter jeg aldri å undre meg over hvor sterke krefter, hvor mye overlevelsesvilje mennesket besitter. Og jeg slutter aldri å beundre de som reiser seg gang på gang, vil videre, vil gjennom, vil skape seg heile liv igjen, i verdighet og respekt.

Noe skjer med meg når jeg åpner den lille eska med den vakre engelen og finner lappen med noens navn. Der er du tenker jeg, du limer glass sammen, limer liv sammen. Og hun veit at akkurat dette skjer, navnet er sendt ut i verden, hun blir kjent av noen. Blir litt heilere.

Og midt i dette, er Gud – blant og i det knuste, de knuste, oss. I Jesajaboka står det: «Så sier han som er høyt opphøyet, som troner evig og heter Den Hellige: i det høye og hellige bor jeg og hos den som er knust og nedbøyd i ånden. Jeg vil vekke de nedbøydes ånd til liv og gjøre de knustes hjerter levende.» Jes 57: 15

Jeg tenker det er så befriende presist beskrevet, dette både og. Gud som bor i det høye og hellige, altså i det ukjente, det skjulte for øyet, i mysteriet, det som bare kan ses med hjertet – og samtidig hos den som er knust og nedbøyd i ånden. Der bor Gud, fordi Gud hører hjemme hos menneskene, og vil gjøre de knustes hjerter levende igjen.

Siv Limstrand

Musikk: Kari Bremnes - «Finn veien engel»