Normal

Hverdagsengler i Afrika

I tre programmer - siste marssøndag og to søndager i april - besøker vi Haydom i Tanzania - der misjonen i årevis har brakt håp til mennesker på ulike vis.

Sykehuset i Haydom
Foto: Sanden Media

Søndag 30. mars: - Omsorg for hele mennesket har vært mottoet vårt her på Haydom, og vi har alltid hatt stor glede i arbeidet her.

Kari Evjen Olsen
Foto: Sanden Media

Kari Evjen Olsen, også kalt Mama Kari, er tilbake på Haydom i Tanzania der hun begynte sin livsgjerning i 1961, dagen etter landets frigjøring.

Nå er hun 80 år og forteller i Åpen himmel om arbeidet som hun og hennes mann startet i en ubebodd villmark. 47 år etterpå kan hun se fruktene av arbeidet de startet.

Sykehuset er i full drift og deres sønn Øystein Evjen Olsen er i dag sykehus- direktør. Han er født og oppvokst på Haydom, er utdannet lege og har tidligere forsket på helseutviklingen i Tanzania.

Emmanueli Mighay
Foto: Sanden Media

I programmet får vi også møte oversykepleier Emmanueli Mighay som kommer fra datogastammen som tradisjonelt driver kvegdrift.

Han valgte å gå en annen vei og utdannet seg til sykepleier. Hverdagsengler i Afrika.

Øystein Evjen Olsen
Foto: Sanden Media

Kari Evjen Olsen har vært en viktig brikke i Haydoms utvikling. Hun har vært ei utålmodig, men mild dame som ikke har vært redd for å gå nye veier for at andre skal få det bedre.

Slik introduserer programleder Synnøve Kvervavik Vatne den "store" og utrettelige kvinnen. Hele Haydoms Mama har øyne som ser hva som må gjøres, og evne til å gjøre det.

Synnøve Kvervavik Vatne
Foto: Sanden Media

Foruten hverdagsenglene rundt Haydom får vi også får vi også møte noen som sprer gleden på en annen måte, nemlig gjennom sangen. HaySchool barnekor består av norske skolebarn på Haydom sammen med sine småsøsken.

Så får vi høre sykepleierskolens eget kor, The Choir of Haydom School of Nursing. Ja, for ikke å glemme gutta på sykehusets verksted.

Når det har røynet på som verst har jeg slappet av med kryssord og sudoko og bedt til Jesus om nye krefter. Mama Kari smiler og gleder seg over livsverket hun og hennes mann startet for 47 år siden.

Programmet er produsert av Sanden Media AS.

Søndag 30. mars NRK1 kl. 17:30.

Hverdagsengler i Afrika 30.03.08

Flyfoto Haydom

Flyfoto over Haydom og området rundt

Foto: Sanden Media

Søndag 6. april:
- Jeg får fly rundt i bushen, og det er kuleste flygingen jeg vet om. Samtidig får jeg gjøre det viktigste jeg vet om. En perfekt kombinasjon!

Eivind Johannes Lindtjørn

Det sier Eivind Johannes Lindtjørn som er gjest i Åpen himmel, som også denne gangen kommer fra Tanzania. Han er 30 år og vokste opp som misjonærbarn i Etiopia og visste tidlig at det var misjonspilot han ville bli. Interessen for fly fikk han da han opplevde flyene på nært hold gjennom sin far som ofte benyttet seg av MAF, Mission Aviation Fellowship.

I samtale med programleder Synnøve Kvervavik Vatne forteller han at det er en kombinasjon av kall og eventyrlyst som gjør at han er i Afrika. Han kan ikke tenke seg et bedre liv, men veien dit var lang.

Etter mange år med hardt arbeid hvor han utdannet seg til både flyger og flymekaniker i Norge, kunne han reise tilbake til Afrika i 2005 for å gjennomføre sin store drøm. Fete pilotlønninger i Norge frister ikke. Det er misjonspilot han vil være.

Synnøve Kvervavik Vatne og Bernhard Kyamanywa
Foto: Sanden Media

Foruten Eivind Johannes Lindtjørn får vi også møte mannen bak den kjente påskesalmen ”Han er oppstanden, halleluja”, Bernhard Kyamanywa. Han er 70 år og pensjonert prest. Han forteller at han skrev påskesalmen mens han studerte teologi. Da hadde han god tid.

- Jeg hadde et behov for å proklamere Guds ord, og jeg gleder meg over at salmen er blitt så populær i andre deler av verden. Den er laget på en tradisjonell tanzaniansk melodi og jeg tror den er slått så godt an fordi den høres flott ut med firstemt sang og orgelakkompagnement.

Åpen himmel byr også på sang fra Afrika. HaySchool barnekor, norske skolebarn og småsøsken synger blant annet ”Vi bor i Afrika”. Ellers får vi høre sykepleierskolen kor, The Choir of Haydom School of Nursing.

Søndag 6. april NRK1 kl. 17:30.

Se: Hverdagsengler i Afrika 06.04.08

Sykepleieerkoret i Haydom i Tanzania

Sykepleieerkoret i Haydom i Tanzania

Foto: Sanden Media

Søndag 13. april:
Tema for dette programmet er vann.

Nils Andreas Loland, er ingeniør, 3-barnspappa og bosatt på Nodeland, utenfor Kristiansand. For 3 år siden kom han og familien hjem fra et 5 år langt opphold i Fiiltu i Etiopia hvor han ledet et vannprosjekt som sørget for at befolkningen i dette halvørkenområdet fikk tilgang til rent vann på helårsbasis.

Nils Andreas Loland
Foto: Sanden Media

Interessen for konstruksjoner og vannanlegg fikk han tidlig. Da han var barn, arbeidet foreldrene hans som misjonærer i Afrika, og ett av prosjektene de var involvert i var utbygging av vanntilførselen til Haydom sykehus i Tanzania. Dette er en periode Nils Andreas ser tilbake på med glede.

Han tilbrakte sine skoleferier på Haydom, på sommerfugljakt i området rundt og på vannprosjektet sammen med sin far. Dette var med på å inspirere ham til sitt yrkesvalg.

Når han nå er tilbake på Haydom, 20 år senere, ser han at både sykehuset og området har vært igjennom en enorm utvikling, mens vannforsyningsanlegget fremdeles ser ut til å være i funksjon.

- Vann er liv. De færreste nordmenn vet hva det vil si å ikke ha nok vann, men her ute ser vi at vann er helt essensielt for å overleve.

James Lubuva
Foto: Sanden Media

James Lubuva er Haydoms egen lokale kunstner. Han har teknisk ingeniørutdannelse fra Arusha og bildene hans er i stor grad preget av dette. Mesteparten av inntektene sine får han av å male kart og plansjer, skilter på alt fra hus til skvettlapper på sykler. I programmet utfordres han til å male det han forbinder med vannets betydning, noe han løser på en måte som røper hans tekniske bakgrunn.

HaySchool barnekor består av de norske skolebarna på Haydom sammen med sine småsøsken. Antallet varierer stadig, men akkurat da vi var der var det tre skolebarn og tre småsøsken. De synger enkle barnesanger og i dette programmet synger de sangen ”Vær modig og sterk”.

“The Choir of Haydom School of Nursing” er sykepleierskolens eget kor. De er kjent for å holde høy kvalitet, har tidligere vært på turne i Norge, og har laget to CD’er.

Medvirkende:
Hovedgjest – Nils Andreas Lolan.
Kunstner – James Lubuva.
Programleder – Synnøve Kvervavik Vatne.

Musikk:
– "HaySchool barnekor"
– “The Choir of Haydom School of Nursing”

Åpen himmel søndag 13. april kl. 17.30 i NRK1.

Se: Hverdagsengler i Afrika 13.04.08