Hvem er Gud?

Når vi leser i Bibelen, får vi mange ulike bilder av Gud. Vi trenger mange bilder for å prøve og forestille oss ham, sier Odd J. Eidner.

Odd Jarle Eidner
Foto: Helge Helgheim / NRK

God morn!
I dag er det 23. april - St.Georgs-dagen. Alle speidere vet hva det betyr. Georg var en kriger fra Kappadokia som ble henrettet for sin tro under kristenforfølgelsene i år 303. Han var altså en martyr. I middelalderen oppstod en legende om at han hadde kjempet mot en ildsprutende drage for å befri ei prinsesse. St. Georg ble symbolet på det gode som kjemper mot det onde. 

For speiderne er St. Georg symbolet på at vi skal kjempe uredd for det som er rett. På St.Georgs-dagen fornyer speiderne sitt speiderløfte.

Teksten for i dag viser oss et gudsbilde passer på St.Georgsdagen:

10 Se, Herren din Gud kommer, full av kraft, - Gud er sterk som en St.Georg i kampen mot det onde (jeg skulle ønske at han var enda sterkere!)
11 Som hyrden skal han gjete sin hjord og samle lammene i sine armer. Han skal bære dem ved barmen og lede deres mødre varsomt. 

- Gud er kjærlig og full av omsorg, som ei mor.

Gud er sterk og allmektig – og kjærlig og øm - slik tegner denne bibelteksten bildet av Gud for oss. Det kan se ut som to motsetninger. Men det er to bilder som utfyller hverandre. For ikke noe bilde kan romme hele Gud.

Han er for stor til det. Vi trenger mange bilder for å prøve og forestille oss ham. Når vi leser i Bibelen, får vi mange ulike bilder av Gud. Dette er to av dem.

Hvordan ser ditt gudsbilde ut? Hvordan er ditt bilde av Gud?
Er han den sterke og allmektige? Eller kjærlig og trygg, som ei mor? Eller den strenge og hellige? Eller kanskje fjern og taus?
Vi bærer med oss mange ulike bilder av Gud. Ingen av dem forteller hele sannheten om Gud. Men gudsbildet kan fortelle hvem Gud er for meg.

Når jeg tenker på hvem Gud er, så ser jeg for meg gravstøtta til de to ungene våre. Oppå gravsteinen står det to spurver. Den ene ser tillitsfullt opp mot fjellet som reiser seg bak kirkegården og sier:
«Jeg løfter mine øyne opp mot fjellene. Hvor skal min hjelp komme fra? Min hjelp kommer fra Herren, han som skapte himmel og jord!» 

Den andre ser trist og sorgtung ned mot jorda og sier: «Min Gud, min Gud, hvorfor har du forlatt meg?» 

Hver gang jeg kommer til grava, blir jeg stående og se på de to spurvene. De står der og forteller om to helt motsatte gudserfaringer. Uten å forklare – uten å prøve og få regnestykket til å gå opp. De bare står der – under en åpen himmel. 

Skriv e-post til Odd J. Eidner.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører Arve Tellefsen spille en folketone fra Telemark, ”Jesus, din søte forening”, i et arrangement av Ketil Bjerkestrand.

Hør andakten 23/4.