Hopp til innhold

Helnorsk jul

Våre gamle julesalmer oser av norsk natur og kulturhistorie. Selv om de kan være godt over 100 år gamle, rører de ved noe i oss. M. B. Landstad er en av disse forfatterne.

Magnus Brostrup Landstad
Foto: Posten

Det er romjul og tid for familiebesøk og kanskje også en liten stikk innom en juletrefest. Tror ikke julesangene er pakket bort riktig bort ennå. I ”Salmer til alle tider” børster vi støv av helnorske julesalmer. Litt av en kulturskatt som det er vel verdt å ta vare på.

Vi starter med salmedikteren Landstad, født og oppvokst på Måsøy like ved Nordkapp. Når vi også vet at han hadde prestetjeneste i Gausdal, Kviteseid og Seljord, ja da skjønner vi at han kan skive som han gjør i ”Fra fjor og fjære, fra fjell og dype dal”.

Salmen oser av norsk natur og kulturhistorie. Selv om det er godt over 100 år mellom denne salmen finner vi noe av det samme i Trygve Hoffs ”Nordnorsk julesalme.” Glemt er heller ikke ”Nå vandrer fra hver en verdens krok”, skrevet av far og sønn, Jonas Dahl og Alf Fasmer Dahl.

Marie Wexelsen har gitt oss ”Jeg er så glad hver julekveld”, og når hun skulle begraves i Trondheim i 1911, stod mange barn rundt hennes grav og sang denne julesangen. Så glemmer vi ikke salmedikteren Elias Blix og ”No koma Guds englar”, og mens vi er nordpå tar vi selvsagt med Petter Dass.

I år er det 300 år siden han døde, og når vi begynte dette salmeåret med denne fargerike salmedikteren, er det også naturlig å avslutte nettopp med ham, ”Hør nå godt nytt som på jorderik skjedde.

Det blir spennende artister denne søndagskvelden: Kari Bremnes, Bodø-oktetten, Kristin Reitan, Nidarosdomens guttekor, Siri Nordli Leirvik og Cantus Polaris.

Forrige salmenøtt
Riktig svar på salmenøtta søndag 16. desember skulle være ”Det kimer nå til julefest” og vinnere av salmekruset ble

Aud Eide Amundal fra Åfjord, Jan Ekrene fra Sveio og Asbjørg Apalset fra Sandane.

Ny salmenøtt
Fra hvilken julesalme er strofen ”derfor fra det høye kor” hentet?

Klikk her og send samtidig inn ditt salmeønske!

Skog