NRK Meny
Normal

Hekkingen fyr, Troms

Siste septembersøndagen skal vi til øya Hekkingen fyr som ligger helt ute i havet vest for Tromsø.

Kjersti Haave Reknes på Hekkingen fyr
Foto: unknown / NRK

Gudstro på Hekkingen fyr

-Å bli berga opp i fjæresteinene og kjenne fast grunn under føttene må være utrolig godt.

Det sier kapellan Kjersti Haave Reknes som preker fra toppen av fyrlykta på Hekkingen fyr. Dette er et av de eldste fyrene i Nord-Norge og har vært viktig for innseilingen til Tromsø. Stasjonen ble opprettet i 1859 og var bemannet frem til 2005, sim ett av de siste i landet.

Det er mye vær på yttersida, men det har ikke hindret folk å slå seg ned her. I de gode årene med seifiske på slutten av 1800-tallet, bodde det opptil 160 fiskere på Hekkingen i sesongen. Da var det liv og røre her. Havet var matfat og ferdselsåre. I dag er det ingen fastboende på Hekkingen, men folk her langs kysten lever i beste velgående. Gudstua står sterkt. I denne naturen blir man liten og avhengig av Han som rår over liv og død.

Kjersti Haave Reknes på Hekkingen fyr

Kapellan Kjersti Haave Reknes

Foto: unknown / NRK

Kapellan Kjersti Haave Reknes er opptatt av at Gud er som en øy i havet. I uvær, men også når øya er som rekreasjon. Livet på Hekkingen kan også være eggsanking, dunplukking og lyse sommernetter. Ro og fred. Nærhet til skaperverket. En øy av godhet.

Det blir gode refleksjoner og ikke minst vakre naturbilder når Åpen himmel besøker Hekkingen fyr. Når programmet starter i fjæra med saxofonist, og kullisene bak er storhavet, ja så gjør det inntrykk. Hillesøykoret deltar med sang sammen med 11 år gamle Vilde Tjosaas Mortensen.

-Når havet er opprørt, er det godt å komme på land, om så på ei øy midt i havet, sier kapellan Reknes og ønsker velkommen til Hekkingen fyr.

Åpen himmel i NRK1 søndag 28. september 2008.