Normal

Guds hender iblant oss

– Har du lagt merke til hva Gud har gjort for deg i det siste, spør Hilde-Anette Løvenskiold Kvam i ukas første morgenandakt.

Hilde Anette Løvenskiold Kvam.
Foto: Helge Helgheim / NRK

Du har kanskje ikke tenkt så nøye over det. Sommerferien er over for de aller fleste og hverdagens mange store og små gjøremål fyller igjen dagene. Lagt merke til hva Gud har gjort? Nei, det er kanskje ikke det vi vier mest tid til. Men min erfaring er at dersom vi bruker litt tid på å tenke over det spørsmålet, så er det utrolig mye som dukker opp. Andaktsordet i dag er fra Det gamle testamente. Der taler Gud til Israelfolket om hvordan de skal se hva Gud gjør for dem.

v.23 For når han og hans barn får se det mine hender har gjort iblant dem, da skal de holde mitt navn hellig, de skal ha age for Jakobs Hellige og frykte Israels Gud.

Det er mye Guds hender gjør iblant oss. Det helt opplagte er hva vi kan se i skaperverket. Nå på sensommern hvor bær og frukt vokser opp overalt. Bugnende skoger med blåbær og tyttebære og hager fulle av solbær, risp eller epler. Alt ettersom hvor vi bor. Men det er ikke bare i naturen Guds hender viser seg. Guds hender viser seg også mellom oss mennesker. Det kan være et smil noen gav deg, eller et vennlig ord. Det kan være en innskytelse du fikk som du våget å følge. Kanskje du fikk erfare at nettopp den innskytelsen var til stor velsignelse for andre. Mange av hendelsene er det ikke andre enn de som får glede av dem, som vet. Slik virker Guds hender iblant oss. Igjennom oss og rundt oss.

En fin måte å bevisstgjøre seg på hvor Guds hender har vært virksom gjennom dagen er å sette av litt tid hver kveld. Bruk noen minutter hver kveld til å se tilbake på dagen. Du kan stille seg del spørsmålet: Hvor har jeg merket Guds nærvær idag? Hva har vært livgivende og bragt meg nærmere Ham? De tingene, kan du takke for og glede deg over. Men vi kan også tenke over det som var vondt og leit og dro oss vekk fra Gud. Disse erfaringene kan vi også bringe frem for han i bønn og be han hjelpe oss å legge av oss. Vi kan be om tilgivelse dersom det trengs. Ved å ta et lite resyme av dagen, lukker vi den døren. På den måten kan vi hver dag få legge dagen bak oss, ta med oss gledene og velsignelsene og legge fra oss nederlagene.

La oss be: Herre la oss se hva dine hender vil gi oss i dag.