NRK Meny
Normal

Guds Ekspedisjon

Så kom Kristus til oss. Han levde som vi alle burde ha gjort, og var den ene syndfri, og dermed overlevde han selve døden, forteller Geir Harald Johannessen.

Geir Harald Johannessen
Foto: Bjørnulf Foto

Teksten er hentet fra 2. Krøn 6, 18–21

Et sted jeg var prest hadde Godsekspedisjonen og prestekontoret nesten nøyaktig sam-me telefonnummer.

Det kan fort bli kaos av sånt. Men en venn av meg som var fortrolig med engelsk, syntes det var helt greit. Kom man ikke til Godsekspedisjonen, mente han, så kom man jo til God’s Expedition, Guds Ekspedisjonskontor.

Min lattermilde venn dukka opp for meg da jeg møtte bibelordet for denne morgenen. Det er en bønn, bedt av den vise kong Salomo, en bønn til å bli vis av.

For oss blir bønn fort en bestillingsliste. Bønnen sendes liksom til, ja, Guds Ekspedisjon, og så får han levere varene. Men den vise Salomo hadde forstått noe annet. Han forsto at vi ikke har krav på noe fra Gud. Tvert imot, og rollebytte: Det er han som har krav. Krav på varer som vi ikke leverer.

I våre dager lyder det temmelig surmaga å si at vi er syndere.

Men i virkeligheten er jo dette utskjelte ordet bare en slags artsbestemmelse av alle oss vanlige mennesker. Det betyr rett og slett at vi alle har forkasta Guds Plan A for skap-ningen sin.

Plan A var den fullkomne lydigheten og kjærligheten. Isteden sto plutselig Adam der med eplebrusken og hadde valgt å se bort fra hva Gud ville. I tillegg prøvde han til og med å kaste skylda på Eva. Siden har vi snubla avsted i fotsporene hans. Syndere. Det vil si vanlige mennesker. Som slett ikke fortjener at vår Skaper står på pinne for oss, og er vår ekspeditør.

Men samtidig forteller dette utskjelte ordet synder at vi er så heldige å være målgrup-pe for Guds plan B.

Plan B var å gi alle oss syndere en syndfri. En som på våre vegne levde plettfritt, en som det onde og nedbrytende ikke fikk varig grep på.

Så kom Kristus til oss. Han levde som vi alle burde ha gjort, og var den ene syndfri, og dermed overlevde han selve døden.

Og med det åpna himmelen seg over alle oss syndere. For så høyt har Gud elsket verden, at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.

Alt dette her hadde ikke Salomo oversikt over, der han ba ved innvielsen av sitt nye tem-pel. Men poenget hans ble evig gyldig. For bønnen hans lød blant annet slik:

Herre, min Gud, … hør de inderlige bønner som din tjener og ditt folk Israel ber, vendt mot dette sted! Og når du hører dem i himmelen der du bor, så bønnhør og tilgi!

Bønnhør og tilgi. Den bønnen har løfter. Den bærer løftet om Plan B. Den forteller at på en måte fins det likevel en slags Guds Ekspedisjon. For Jesu skyld har Gud nemlig lovt å svare på syndernes bønn om tilgivelse med å ekspedere sin nåde og tilgivelse. Inn i våre liv.

Skriv e-post til Geir Harald Johannessen her.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Vi hører SKRUK med "Jeg vil prise min gjenløser".

Andakt 04.08.08 ved Geir Harald Johannessen