NRK Meny
Normal

Grønnåsen i fire uker

Det blir pinsefest i Grønnåsen kirke i Tromsø. Også de tre neste helgene kommer Åpen himmel herfra. Det er en aktiv menighet som deler med seere og lyttere.

Grønnåsen kirke
Foto: Wikimedia

Pinsedag
Det blir høytidsgudstjeneste fra Grønnåsen kirke i Tromsø.

Det er Pinsedag, og teksten står i Joh. 14, 15-21. Kapellan Kjersti Marie Lægdene preker, og ved orgelet sitter kantor Matthias Anger.

Norsk salmebok: 40b (S-97). 222. 215. 27 (S-97). 24 (S-97).

Grønnåsen kirkekor medvirker.

Salmene i samme rekkefølge som numrene overfor: Herre Gud, ditt dyre navn og ære, I all sin glans nu stråler solen frem, O lue fra Guds kjærlighet, Gå gjennom byens rette gater og Kornet har sin vila djupt i frusen jord.

Ånd og liv

Kjersti Marie Lægdene
Foto: Viggo Brox / NRK

- For meg handler pinse om liv. Guds nyskapende liv. Som Gud en gang skapte menneske skapes det også i dag liv. Gud vil også bruke oss mennesker til å skape kirke på jord. Ånd og liv.

Det sier kapellan Kjersti Marie Lægdene som gleder seg til pinsefest i Grønnåsen kirke i Tromsø. Selve kirkebygget er fra 1996, en lys og moderne kirke som er utsmykket av Tromsøkunstneren Knut Fjørtoft. Grønnåsen kirke står nesten aldri tom.

Mange akriviteter
Det er et yrende liv og kapellan Lægdene forteller med stolthet i stemmen at det i år er hele 110 konfirmanter. Menigheten tenker nytt og har vært opptatt av gudstjenestefornyelse, og har fungert som utprøvingsmenighet for ny liturgi. Deltagelse er et viktig begrep. Det får vi et godt eksempel på 1. pinsedag da barn og konfirmanter hjelper til under gudstjenesten. De kalles ministranter.

Under gudstjensten deltar kantor Matias Anger og Grønnåsen kirkekor, og det blir også vakker fiolinmusikk.

- Vårt mål for Grønnåsen kirke er at det skal være lav terskel og høy himmel, og så håper jeg at man er blitt litt klokere på hva Den hellige ånd er etter å ha sett og hørt gudstjenesten på 1.pinsedag fra Grønnåsen kirke.

Det sier kapellan Kjersti Marie Lægdene som åpner kirkerommet for NRK’s seere og lyttere. Det er klart for pinse i nord.

Samsending med NRK P1.

Se gudstjenesten fra Grønnåsen kirke 11.05.08

-------------------------------------------------------------------

Søndag 18. mai:

Sangen fra Lina
- Høyt oppe i et tre, mellom spirende grønne blad, sitter ei jente og skriver. Hun dikter av hjertens lyst en av salmene vi er så utolig glad i og som berører oss.

Hvordan klarte hun å skrive seg inn i våre hjerter med sine sanger og salmer?

Slik begynner kapellan Kjersti Marie Lægdene sin vandring i Lina Sandells liv og forfatterskap, en musikalsk fortelling om levd liv og en god penn. Joda, det var ”Ingen er så trygg i fare” hun skrev oppe i det store treet utenfor hjemmet sitt, prestegården i Frøderyd, men det blir flere slike fortellinger i Åpen himmel denne søndagen. Salmer og sanger som skaper god gjenkjennelse for mange.

Kjersti Marie Lægdene og Jardar Johansen

Kjersti Marie Lægdene og Jardar Johansen

Foto: Viggo Brox / NRK

Det musikalske ansvaret har sanger og artist Jardar Johansen, godt kjent i Tromsø og Nord-Norge, også fordi han dirigerer landsdelens største gospelkor, Gospelcompaniet. I dette programmet tolker han Lina Sandells velkjente sanger og salmer og får musikalsk tonefølge av pianist Gunnar Berger.

Kapellan Kjersti Marie Lægdene er ikke i tvil. Lina Sandells sanger er noe vi kan lene oss på når livet virkelig røyner på. De forteller om Gud trofaste morshjerte som overgår alle morshjerter – med uendelig kjærlighet.

Åpen himmel - NRK1 søndag 18. mai kl. 17:30.

-------------------------------------------------------------------

Søndag 25. mai:

Sanger om håp
- Det er varmt. Det steker. Sola sender sine ubarmhjertige stråler rett ned på trette, bøyde kropper. I en uendelig, lang bomullsåker et sted i Nord-Amerika bøyer de seg; slitne kvinner, menn og barn.

Mørke som kaffe er de og kroppene bærer bud om sult, en ufri tilværelse og slit. Pisken hviner gjennom lufta og treffer en rygg. Et barn gråter.

Slik begynner kapellan Kjerst Marie Lægdene Åpen himmel, søndag 18.mai, dagen etter at vi har feiret vår frihet her hjemme i Norge. Det handler om slavene på 17-1800-tallet.

Et umenneskelig liv, men selv om lidelsen ofte var uutholdelig, bar de på et håp. Et håp om frihet. De sang. Sangene lever fortsatt og bærer bud om en åndelig dimensjon som aldri lot seg knekke.

Det blir en sterk fortelling i Grønnåsen kirke, og når nord-norges største gospelkor, Gospelcompaniet, skal synge, ja da vil det swinge skikkelig. Varemerket til dette gospelkoret er da også svart amerikansk gospel. Korets dirigent, Jardar Johansen, forteller at koret ble startet i 1992 og består av 40 sangere. De fleste er bosatt i Tromsø, men flere av dem er studenter. Gospelcompaniet er et ekumenisk kor. Det betyr at medlemmene kommer fra ulike kirkesamfunn.

Åpen himmel avsluttes med ”Amazing grace” skrevet av den tidligere slavedriveren John Newton, og Kjersti Marie sier:

-Denne salmen gir håp. Håp i en sorgfull tid. Håp om at livet går videre. Håp til å leve videre.

Åpen himmel - NRK1 søndag 25. mai kl. 17:30.

-------------------------------------------------------------------

Søndag 1. juni:

Tanker om bønn
- Jeg er nok ikke så flink til å sette meg ned og kneppe hendene for å be, men når jeg synger opplever ofte dette som bønn og en direkte kontakt med Vårherre.

Det sier sangeren Jardar Johansen som er solist i Åpen himmel fra Grønnåsen kirke. Han har med seg Gospelcompaniet, nordnorges største gospelkor med sine 40 sangere. Jardar er dirigent og forteller at han startet opp med Gospelcompaniet i 1992.

Sangerne kommer fra hele landet, det er studenter, men de fleste er bosatt i Tromsø. De har svart amerikansk gospel som sitt varemerke, og sangerne kommer fra ulike kirkesamfunn. Et ekumenisk gospelkor.

Kapellan Kjersti Marie Lægdene binder sangene sammen og forteller om hvordan salmer knyttet til bønn berører henne i hverdag, spesielt under begravelser. Når en familie som hadde mistet et ungt familiemedlem ønsket å synge ”Det er makt i de foldede hender”, gjorde det sterkt inntrykk.

Hun utfordrer Jardar Johansen til å synge akkurat denne salmen. Ellers blir det et mangfoldig musikalsk, man alle har samme retning; bønn. Fra den enkle kveldsbønnen til det eldgamle bønneropet ”Kyrie.”

Foruten Gospelcompaniet og Jardar Johansen deltar pianist Gunnar Berge, bassist Åsmund Wilter Eriksen og på synth hører vi Gunnar Berge.

Åpen himmel - NRK1 søndag 1. juni 2008 kl. 17:30.