NRK Meny
Normal

Godt nytt

– Alle som har mottatt virkelig gode nyheter vet med hele seg at de kan være som en skatt. En skatt man gjemmer for all ettertid.

Kjærlighetslapp
Foto: Scanpix / SCANPIX

2 Tim 1,9-14:

9 Han har frelst oss
og kalt oss med et hellig kall,
ikke på grunn av våre gjerninger,
men etter sin egen vilje og nåde,
som er gitt oss i Kristus Jesus
fra evighet av,
10 og som nå er blitt åpenbart
ved at vår frelser Kristus Jesus kom til jord.
Han har gjort ende på døden
og ført liv og udødelighet
fram i lyset ved evangeliet.
11 For dette er jeg satt til herold, apostel og lærer. 12 Derfor er det jeg lider, men jeg skammer meg ikke, for jeg vet hvem jeg tror på. Og jeg er overbevist om at han har makt til å ta vare på det som er blitt betrodd meg, helt til dagen kommer.
13 Ha de sunne ord du har hørt av meg, som forbilde i tro og kjærlighet i Kristus Jesus. 14 Ta vare på den vakre skatten som er betrodd deg, ved Den hellige ånd som bor i oss!

Verdier handler om noe det er verdt å kjempe for. Noe som vi vil stå fast ved, selv om det gir oss motgang og plager. Noe vi ikke vil slippe tak i selv om noen skulle lokke oss, eller tvinge oss.

I teksten som vi har lest i dag beskrives evangeliet som en slik verdi. Det er en vakker skatt som det er vel verdt å ta vare på, til tross for lidelse og forakt, hørte vi.

Hva slags skatt kan det være? Evangelium betyr godt nytt. Alle som har mottatt virkelig gode nyheter vet med hele seg at de kan være som en skatt. En skatt man gjemmer for all ettertid.

Det kan være små nyheter: Den lille lappen på pulten om en som lurer på om du vil være kjæresten hennes, eller om du kanskje vil være med på kino i kveld?

Eller det kan være store nyheter: SMS-en om det nyfødte barnet. Legens beskjed om at kreften har sluppet taket; du blir helt frisk igjen. Den engstelige moren eller faren som endelig får vite at datteren er kommet til rette igjen. Faren over. Eller det krigsherjede folket som endelig får meldingen om at fredens og frihetens time er kommet.

Men hva handler evangeliets gode nyheter om? De handler om en hendelse og en person. Personen kalles Jesus Kristus. Hendelsen er at i og med denne personen, dette ene, sanne mennesket, har Gud sendt sin frelse til verden, til hver og en av oss, for å fri oss ut fra den makten som holder oss nede og stenger oss inne i oss selv: Dødens makt. Døden og alle dens medsammensvorne. Synden, selvopptattheten, angsten, destruksjonen, ondskapen.

De usannsynlige og uhørte gode nyhetene som oppsummeres i ordet ’evangelium’ er at Gud i ”Kristus har gjort ende på døden og ført liv og udødelighet fram i lyset ved evangeliet.”

Dette er ord som sprenger vår fatteevne og ligger bortenfor alt vi har erfart. Men når de får virke i oss, når vi tør holde disse ordene for sanne, kan de skape nytt livsmot og håp.

Jeg har sett det i flyktningeleire i El Salvador og i fattigstrøk i Brasil . Jeg har sett det blant demente på sykehjemmet og slitne rusmiddelavhengige i Skippergata. De gode nyhetene om liv og udødelighet midt i dødens verden slipper inn strimer av lys. Gir litt mer styrke i knærne. Litt rakere rygg. Litt fastere blikk. Et lite smil over stramme lepper.

Evangeliet er den usannsynlige, men troverdige og virkekraftige nyheten om Guds frelse i Jesus Kristus. Det er det vel verdt å holde fast ved, og være tro mot, selv om alt annet skulle glippe.